Για ισχυροποίηση του ΜέΡΑ25, που πλέον «έχει διακριτή φωνή, ακούγεται, περνάει στην κοινωνία, λαμβάνεται υπόψη και απειλεί συγκεκριμένα συμφέροντα» έκανε λόγο ο γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η ΚΕ ολοκλήρωσε το απόγευμα τις εργασίες της.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και περιέγραψε τις πολιτικές στοχεύσεις του κόμματος ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο συντονιστής της ΚΕ, Κώστας Μπιτσάνης, που αναφέρθηκε στην μεγάλη απώλεια του μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη, για τον οποίο το σώμα κράτησε ενός λεπτού σιγή.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, λέγοντας πως «είμαστε το μοναδικό, πραγματικά πράσινο κόμμα, που απορρίπτει όλες τις εξορύξεις, τους αγωγούς κλπ, ενώ προτείνουμε πλωτές ανεμογεννήτριες στην ανοιχτή θάλασσα και παραγωγή πράσινου υδρογόνου». «Έχουμε» σημείωσε, «έναν λαό που αυτή τη στιγμή έχει πληγωθεί από τις φωτιές, πρέπει να μιλήσουμε λοιπόν πια για το φαινόμενο της κερδοσκοπίας στη βάση της καταστροφής, για τον λεγόμενο καπιταλισμό της καταστροφής». Η «χρεοδουλοπαροικία όμως καλά κρατά και βαθαίνει. Έχουμε την ευκαιρία να πάμε μπροστά και να εμπεδωθεί ακόμα περισσότερο ο λόγος μας και η ανάλυση μας ως η μοναδική πραγματική διέξοδος», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι «από το 2010 είχαμε μια συνολική κατάρρευση, ακόμα και για την αστική τάξη (σε μικρότερο φυσικά βαθμό από το προλεταριάτο και το πρεκαριάτο), με μόνη εξαίρεση κάποιους πολύ λίγους ολιγάρχες που κατάφεραν να διασωθούν από την τρόικα. Από το 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα το 2018, μπήκαμε σε μια νέα φάση. Η χρεοδουλοπαροικία όλο και βαθαίνει, γίνεται πιο αβάσταχτη για την πλειοψηφία της κοινωνίας, όμως πλέον οι ολιγάρχες βρίσκουν τρόπους να δημιουργήσουν νέες ψεύτικες αγορές από τις οποίες κερδίζουν μέσα από την καταστροφή, πχ κόκκινα δάνεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η πανδημία επιτάχυνε και δημιούργησε νέο πεδίο γι’ αυτές τις ημιαγορές. Υπογράμμισε επίσης, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ότι «έχουμε μια Μητσοτάκης ΑΕ που τρίβει τα χέρια της, καθώς όσο περισσότερα κόκκινα δάνεια δημιουργούνται, τόσο το καλύτερο για τους φίλους της κερδοσκόπους αυτών των ημιαγορών. Ακόμα και στην καταστροφή των δασών, κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους. Η αναδάσωση φερ’ ειπείν, όπως την προδιαγράφει η κυβέρνηση με μια σειρά από ΣΔΙΤ που θα γίνει με γενετικά τροποποιημένα δενδρύλλια, με τις φυτείες δηλαδή της Monsanto-Bayern, χωρίς χλωρίδα και πανίδα, ουσιαστικά πολλά δέντρα χωρίς δάσος. Η άρχουσα τάξη λοιπόν, πλέον, έχει και έννομο συμφέρον από αυτές τις καταστροφές».

Για την πορεία του ΜέΡΑ25

Μιλώντας για την πορεία του κόμματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως το κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί για την 2η φάση του συνεδρίου του, που θα αφορά στρατηγικά ζητήματα και θα γίνει το Νοέμβριο, τονίζοντας πως: «ριζοσπαστικοποιούμαστε κάθε μέρα και εμείς στο ΜέΡΑ25 και το πανευρωπαϊκό μας κίνημα το DiEM25 και καθώς η κρίση βαθαίνει και η ανάλυση μας επιβεβαιώνεται, πρέπει πλέον να πάμε και πιο μακριά, διότι θέλει αρετή και τόλμη η απελευθέρωση από την χρεοδουλοπαροικία».

Τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής έκλεισαν, ο συντονιστής της Νεολαίας του κόμματος, Θωμάς Αχταρίδης, αναφερόμενος σε ζητήματα παιδείας και στη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά και ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, Κώστας Μπιτσάνης. Ο Κ. Μπιτσάνης κάλεσε τα μέλη της ΚΕ και τα μέλη του κόμματος ευρύτερα, να δώσουν δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ.

«Από δω κι πέρα πρέπει να βρεθούμε ακόμα περισσότερο μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών, στις μικρές τοπικές κοινωνίες για μικρές ή μεγαλύτερες δράσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε έστω και κάποιες μικρότερες νίκες, οι οποίες όμως δίνουν το κουράγιο και την δύναμη στον κόσμο να αποφασίσει να παλέψει για κάτι μεγαλύτερο» κατέληξε ο Κώστας Μπιτσάνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης