Κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης πλαισιωμένος από τον υπουργό Εξωτερικών Bruno Rodríguez Parrilla και τον Υπουργό Πολιτισμού της Κούβας Alpidio Alonso στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Παγκόσμια Εξισορρόπηση, το οποίο συνδιοργανώνει η κυβέρνηση της Κούβας με την Προοδευτική Διεθνή στο Palacio des Convenciones, με θέμα: “Επειδή πρέπει! Γιατί να οικοδομήσουμε Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων με στόχο την σοσιαλιστική, δημοκρατική, απελευθερωτική Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη;”.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισήμανε πως στόχος του Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων, δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική κατάργηση της εξουσίας του κεφαλαίου επί των κοινωνιών των ανθρώπων, που υποδαυλίζει την αναξιοπρέπεια και καθιστά σταδιακά τον πλανήτη ακατοίκητο για το είδος μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Να συντρίψουμε την ισχύουσα, καταστροφικά εκμεταλλευτική, ιμπεριαλιστική, διεθνή οικονομική τάξη, ώστε στη θέση της να οικοδομήσουμε μια Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη, στην οποία άνθρωποι και Γη να μπορούν να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να ευημερήσουν – μαζί!” τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως το να είσαι πολιτικά και ηθικά αδέσμευτος, δεν σημαίνει να είσαι ουδέτερος. Σημαίνει πως οφείλεις να είσαι και στο πλευρό του «θύματος», αλλά και να είσαι από τους πρώτους που ασκείς κριτική, όποτε και όπου καταπατούνται οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

”Ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων μπορεί να ανακτήσει την έννοια της ελευθερίας και να διευρυνθεί πέρα από τον στενό ρόλο μιας συμμαχίας των G77 και των BRICS για να συμπεριλάβει τους εργαζόμενους στον Παγκόσμιο Βορρά, διότι τα θύματα του ιμπεριαλισμού είναι παντού, τόσο στην Περιφέρειά του όσο και στην Μητρόπολή του” υπογράμμισε ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, ενώ επισήμανε πως είναι στην φύση της άρχουσας τάξης να φράζει το δρόμο που οδηγεί ακόμα και στη δική της σωτηρία. Γι’ αυτό πρέπει να καταργήσουμε την παγκόσμια αυτοκρατορία του κεφαλαίου, επεσήμανε.

“Πρέπει να παλέψουμε για τον τερματισμό της νομιμοποιημένης λεηλασίας ανθρώπων και Γης που πυροδοτεί την κλιματική καταστροφή” ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στην Ελλάδα, λέγοντας πως η Αθήνα μπορεί να δείχνει πλουσιότερη και πιο «αναπτυγμένη» από την Αβάνα, όμως οι περισσότεροι περπατούν στους αθηναϊκούς δρόμους με βλέμμα που αντανακλά την ταπείνωση, την αναξιοπρέπεια, την συνειδητοποίηση ότι η δημοκρατία μας είναι μια φάρσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η ελληνική ‘επανάσταση’ συνετρίβη από την ίδια την τότε κυβέρνηση του ελληνικού λαού, μετά το μεγαλειώδες ΟΧΙ (με ποσοστό 62%) στο ΔΝΤ, στα αρπακτικά των τραπεζών, στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία στις 5 Ιουλίου 2015. Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός σέβεται απέραντα τον κουβανικό λαό, νιώθοντας ίσως ακόμα και μια νότα ζήλιας, επειδή ο λαός της Κούβας δεν συνθηκολόγησε” δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης