«Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινάει από τον Νότο» είναι ο τίτλος άρθρου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Όπως γράφει ο Αλέξης Τσίπρας «στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα κλείνει την πόρτα στο παρελθόν, καθώς η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζει μάλιστα ότι η Ευρώπη είναι θύμα της λιτότητας και «κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κυρίας Μέρκελ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει τα κλειδιά της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι «η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μία από τις προτάσεις για τη συλλογική και βιώσιμη έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση».

Για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι χρειάζεται επειγόντως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε όποιες χώρες της Ευρωζώνης είναι εφικτό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
ευρωπαϊκό «New Deal». Δηλαδή, ισχυρή, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ευρείας κλίμακας και με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς και ένα πλάνο τόνωσης της βιομηχανίας με έμφαση στις ευρωπαϊκές οικονομίες με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία.
ελάφρυνση του βάρους του χρέους, στο πλαίσιο μιας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος», με πρότυπο τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, που διευκόλυνε τη μεταπολεμική ανάπτυξη της Γερμανίας.

«Η συλλογική και κοινωνικά βιώσιμη ρύθμιση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης δεν αποτελεί για την κυρία Μέρκελ ηθικό κίνδυνο, αλλά ηθικό χρέος» προσθέτει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης