Για προσπάθεια διχασμού και καθεστωτική αντίληψη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για την «αστυνομική βία».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κάνατε την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία από αυτό το βήμα» και πρόσθεσε: «Ανεβήκατε με στόχο όχι μόνο να διχάσετε αλλά για να ενοχοποιήσετε μία ολόκληρη παράταξη. Αυτή η παράταξη έκανε αγώνες με ανοικτό το πρόσωπο και όχι με κουκούλες. Είναι η παράταξη του μπλόκου της Κοκκινιάς, είναι η παράταξη, του Γλέζου και του Σάντα, του Λαμπράκη και του Πέτρουλα. Απαιτώ να σεβαστείτε την προσφορά αυτής της παράταξης και τους αγώνες της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντησε στην προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα λέγοντας: «Θέλω να πω ευθύς εξαρχής ότι σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη, σέβομαι την Ντόρα Μπακογιάννη ακόμη και όταν μας ασκεί άδικη κριτική, αλλά δεν σας επιτρέπω, και σταματήσετε να ταυτίζετε όσους έχουν ευαισθησία για τα δημοκρατικά δικαιώματα με την τρομοκρατία και να σπιλώνετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους…». Ακολούθως παρουσίασε πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Δεξιάς που συνέδεαν την τρομοκρατία με το ΠΑΣΟΚ για να πει ότι τώρα το επαναλαμβάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη, αλλά και αυτή ήταν μισή και την ευτελίσατε και την απαξιώσατε με ειρωνείες και με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά αστυνομικής βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη…».

Εσείς αναλαμβάνετε εδώ και έναν χρόνο το ρίσκο με την πανδημία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «απόλυτη φθήνια», όταν «κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν καταδικάζει τις κινητοποιήσεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική». «Η απόλυτη φθήνια σας, όμως, είναι ότι διαστρέψατε μία αναφορά μου σε συνέντευξη. Δεν είπα ποτέ ότι αναλαμβάνω το ρίσκο της διασποράς του κορωνοϊού από τις κινητοποιήσεις, είπα ότι δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο» προσέθεσε και αντέστρεψε τις κατηγορίες για ανάληψη του ρίσκου λέγοντας ότι «εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στους χώρους εργασίας, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο για τη μη συνταγογράφηση των τεστ, εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη γιατί μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου δώσατε δύο μικρές κλινικές για περιστατικά Covid και αυτά με προϋποθέσεις που το αναιρούν».

Αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε τι καλά που τα έχει κάνει η κυβέρνησή σας στην πανδημία. Αυτοί οι κοινωνιολόγοι που σας παρακολουθούν δεν μπορούν να σας πουν ότι δεν μπορείτε να έχετε τέτοια απόσταση από το κοινό αίσθημα; Κάνετε συγκρίσεις με άλλες χώρες της Ευρώπης παραβλέποντας ότι 7.000 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους και ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την πιο μακρά καραντίνα… Είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι στην Ευρωζώνη με ύφεση 8,5%, όταν ο μέσος όρος είναι 6,6%. Γιατί λέτε ψέματα;».

Επανερχόμενος στα θέματα της Αστυνομίας ανέφερε: «Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους της Αστυνομίας που τους έχει φορτώσει η κυβέρνηση μία ευθύνη δυσανάλογη». Ωστόσο σημείωσε πως «η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη, είναι επικίνδυνη για τους πολίτες… Σας ζητάμε να καταργηθεί». Στις προτάσεις του ήταν η σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία, καθώς επίσης και η επάνδρωση της ΕΛ.ΑΣ. να γίνεται από τις πανεπιστημιακές σχολές με αναβάθμιση των σπουδών.

Έκλεισε με ένα, όπως είπε, προσωπικό δράμα: «Έλαβα ένα γράμμα από τον πατέρα του Μάρκου, που έχασε τη ζωή του ένα μήνα μετά την κακοποίησή του από αστυνομικούς… Ο πατέρας αναφέρει ότι “στις 13 Ιουνίου 2020, στοχευμένα και συνειδητά το παιδί μου χτυπήθηκε ανηλεώς, τραυματίστηκε και βασανίστηκε, αδίκως χωρίς καμία συμμετοχή στα επεισόδια εκείνης της ημέρας… Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε το παιδί μας στον θάνατο. Και γι΄ αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διερεύνηση”».

Καθεστωτική αντίληψη

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθεστωτική αντίληψη. «Είναι δεκάδες τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, 75% έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες επί των ημερών σας. Όταν μία εξουσία καταφεύγει στον αυταρχισμό είτε βρίσκεται σε πανικό, είτε βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο». Έκανε αναφορά στη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΜΜΕ: «Δώσατε 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού. Δώσατε 18 εκατομμύρια το δεύτερο κύμα. Χαρίσατε άλλα 18 εκατομμύρια στα κανάλια για τις άδειες. Και τώρα δώσατε 3 εκατομμύρια ευρώ στη διαφημιστική προβολή για την ομογένεια». Επίσης τόνισε:

«Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η Δημοκρατία θα σας ρίξει αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικό τρόπο».

Σε μία παρένθεσή του προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που τον αποκάλεσε «άνθρωπέ μου», είπε: «Κ. Γεραπετρίτη, όχι σε μένα εδώ “άνθρωπέ μου”, θα μου απευθύνεστε θεσμικά σαν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είσαστε καν εκλεγμένος».

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης