Τσίπρας από τα Ψαρά: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018, 10:58
Τσίπρας από τα Ψαρά: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου
Αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα έστειλε από το ακριτικό νησί των Ψαρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να κατανοήσει ότι στον 21ο αιώνα «την ευημερία και την πρόοδο δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα».

Αποτίοντας φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Η σκέψη όλων είναι σε αυτούς, είπε, και «κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας.


Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε το «ηρωικό», όπως το χαρακτήρισε, νησί των Ψαρών, από τον τόπο της θυσίας του Παλαιοκάστρου και την ξακουστή ανά το κόσμο ολόμαυρη ράχη, να στείλει μήνυμα στους όπου γης Έλληνες.

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευτεί μέσα στο χρόνο και έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη».

Αναφερόμενος στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, είπε πως «ο σπόρος που έθρεψε το νέο ελληνικό κράτος, είναι που γέννησε την Ευρώπη των μεγάλων αγώνων, της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».

Επεσήμανε ότι η επανάσταση του 1821 «είχε μέσα της βαθιά χαραγμένες τις αξίες που έφερε στο προσκήνιο ο διαφωτισμός. Όπως και οι μεγάλες επαναστάσεις του 18ου αιώνα, στη Γαλλία και την Αμερική». Όπως τόνισε, «σήμερα που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του 1821, είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά, παρά τις δυσκολίες».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018, 11:17