«Συγχαρητήρια Κώστα μου. Πάντα ήσουν μ’ αυτούς που έπρεπε, γλίστραγες με ευκολία. Καλές ψηφοθηρίες, όπου κι αν βρεθείς!». Με αυτά τα λόγια ο Θόδωρος Πάγκαλος αποχαιρέτησε μέσω Twitter τον πρώην σύντροφό του Κώστα Σκανδαλίδη. Ο τελευταίος εκπαραθυρώνεται και από το ΙΣΤΑΜΕ αφού όπως λένε στην Ιπποκράτους «όποιος είναι εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδος είναι αναγκαστικά και εκτός ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στην Ιπποκράτους μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης είναι πλέον απολύτως ρευστή με τα εναπομείναντα στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ή ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχουν ήδη χαράξει τις δικιές τους ρότες.

«Σε ένα κόμμα που διαλύεται δεν θέτεις ζήτημα ηγεσίας» είχε πει άλλωστε προ ημερών ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τον χορό των διαγραφών που ακολούθησε την ψηφοφορία της Τετάρτης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαγράφει από την Κ. Ο., έξι βουλευτές, συνέχισε σε άλλον τόνο ο Μίμης Ανδρουλάκης την Πέμπτη το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μίμης Ανδρουλάκης με το τελευταίο του βιβλίο υπό μάλης ανακοίνωσε μέσω ερτζιανών την ανεξαρτητοποίηση του προσδοκώντας -αν όλα πάνε καλά- να διαδραματίσει ρόλο στη συγκρότηση μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς.

Το κείμενο της επιστολής του Μίμη Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

σε ενημερώνω ότι έχουν μεσολαβήσει ένα σωρό συμβάντα που μου επιβάλλουν να δώσω στη γνωστή σε όλους και σεβαστή πολιτική αυτονομία μου στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τυπικό χαρακτήρα. Πιστεύω πως σαν ανεξάρτητος βουλευτής από «κοντά» και σε γόνιμη “απόσταση” προς όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης θα συμβάλλω ιδεολογικά σε μια νέα σύνθεση και θα διατηρήσω μια πιο ανοιχτή, ειλικρινή και θερμή επικοινωνία με τον προοδευτικό λαϊκό κόσμο ο οποίος με στήριξε ολόψυχα δίχως ίχνος πελατειακής ανταπόδοσης στη σχέση μας».

Ο Μίμης Ανδρουλάκης ήταν ωστόσο λαλίστατος κυρίως όσον αφορά το ψυχογράφημα του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Σουρνάρα. «Ξέρει ανατομία αλλά αυτό δεν σημαίνει πώς είναι καλός χειρουργός»

Διαβάστε τις απολαυστικές ατάκες του όπως αυτές καταγράφτηκαν μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα FM:

– «Ο Στουρνάρας είναι καλός, γρήγορος, καθηγητής, αλλά δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά. Ένας άνθρωπος που έκανε με τον Μάνο ένωση για την αξιοποίηση… Το παιδί δεν κατάλαβε ότι υπάρχει ένας λαός από πίσω.. Η σκέψη του είναι από την άλλη πλευρά, σκέφτεται όπως οι επενδυτές. Μέσα στο 2013 ή θα μεταβάλουμε το πλαίσιο ή θα σκεφτούμε τι να κάνουμε».

– «Δεν σας είχα πει ότι η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει παρενέργειες που θα οδηγήσουν μέχρι και σε έξοδο από το ευρώ; Είναι πρόβλημα της χώρας. Διατηρώ την ιδεολογική μου ανεξαρτησία. Όχι, δεν μπορώ να είμαι μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Θα ανεξαρτητοποιηθώ. Δεν μπορώ να βοηθήσω ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, αν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ανήκω στην εσωτερική κρίση του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν εκφυλιστικά φαινόμενα παλαιότερων περιόδων του. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορώ να είμαι πιο κοντά στον κόσμο που με ψήφισε. Διαφορετικά, θα εμπλακώ σε μια κρίση χωρίς διέξοδο».
– «Δεν μετέχω σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ. Αλλά εγώ άντεξα και 13 χρόνια χωρίς να πάω πουθενά. Με ενδιαφέρει, όμως, ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντρικό πολιτικό μοχλό της χώρας. Θα είμαι πιο εποικοδομητικός, θα βοηθήσω και τον Βαγγέλη και τον Κουβέλη και τον Τσίπρα, για μια νέα σύνθεση της Αριστεράς. Πιστεύω σε ένα νέο κοινωνικοπολιτικό μπλοκ».

-«Δεν μπορεί η προοδευτική παράταξη να είναι ‘τσόντα’ του Σαμαρά ούτε ο Σαμαράς να γίνει τσόντα. Το 75% των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν που βρίσκονται, αλλά τα ηγετικά στελέχη είναι ρεαλιστές. Να αποδεχθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεται».

-«Ανεξαρτητοποιούμαι, αλλά βοηθώ παντού. Να ανασυνταχθεί η κυβέρνηση, να αλλάξει στρατηγική, αλλά είναι υψηλού κινδύνου ρίσκο. Το 153 θα είναι 170 την Κυριακή, μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση, αρκεί ο Σαμαράς να μην ακούει το Στουρνάρα. Το πολιτικό μυαλό του Στουρνάρα, είναι αντίστροφο με την οικονομική του γνώση».

Δεν γλύτωσε βεβαίως ούτε ο πρωθυπουργός από τον Μίμη Ανδρουλάκη και προειδοποίησε τον Αντώνη Σαμαρά πώς αν δεν αλλάξει ρότα τότε διακυβεύεται η παραμονή του στην πρωθυπουργία.

-«Αν ο Σαμαράς δε βάλει μυαλό, θα τεθεί θέμα να ανασυνταχθεί η κυβέρνηση, έως και τα πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Έρχεται ο Στουρνάρας και μας λέει «αν δεν το ψηφίσετε, σας το βάζω τώρα». Ρε Στουρνάρα, ρε τσιριμπιμ τσιριμπόμ! Χάσου από δω! Ποιος είσαι ρε;»

-«Αν αποκοιμήθηκε ο Σαμαράς τους δύο πρώτους μήνες, έπαιξε ρόλο και το μάτι του. Μου είπε ένας βουλευτής: “Ο Σαμαράς είναι σαν αυτόν που, αφού εκσπερματώσει, τον παίρνει ο ύπνος”. Πήρε την εξουσία, αλλά τον πήρε ο ύπνος για δύο μήνες».

Καυστική απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον Ανδρέα Λοβέρδο

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Λοβέρδος ζήτησε με επιστολή του την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η απάντηση της Ιπποκράτους την οποία υπογράφει ο Γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μανιάτης, είναι άκρως σαρκαστική ενώ ελάχιστα συγκεκαλυμμένη είναι η ειρωνεία που αποπνέει το συγκεκριμένο κείμενο:

«Αγαπητέ Ανδρέα, χαιρόμαστε για την απόφασή σου να επανέλθεις στις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

Η ΚΟ της παρούσας βουλευτικής περιόδου λειτουργεί με απόλυτα συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη βουλή και την κυβέρνηση. Συλλογικά, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ο τρόπος συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Κορυφαία βέβαια απόφαση της Κ.Ο. ήταν αυτή που καθόρισε τη στάση μας στη χθεσινή καταλυτική ψηφοφορία. Αυτή η συλλογική και δημοκρατική λειτουργία της ΚΟ συνεχίζεται όλον τον καιρό που εσύ δεν μετέχεις στις διαδικασίες της. Έχουμε τώρα ενώπιον μας τη συζήτηση του προϋπολογισμού, που αρχίζει σήμερα. Παράλληλα, όπως γνωρίζεις, με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη συγκληθεί το συντακτικό συνέδριο της παράταξης. Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις σου θα είναι πολύ χρήσιμες για την προσυνεδριακή και τη συνεδριακή διαδικασία».

Το μήνυμα της Ιπποκράτους (ή ό,τι απέμεινε σε αυτήν) είναι απόλυτα σαφές λοιπόν και προφανώς δεν διαφεύγει της προσοχής του Ανδρέα Λοβέρδου πως οι διαθέσεις του περιβάλλοντος Βενιζέλου απέναντι του χαρακτηρίζονται από βαθειά καχυποψία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης