«Παλιά φρούτα σε τέτοιες δραστηριότητες» είναι οι πρωτοστάτες των επεισοδίων στη Λέσβο, κάποιοι από τους οποίους έχουν εντοπιστεί από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. που είναι σε εξέλιξη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «δεν ασκήθηκε βία, απλώς η αστυνομία κινήθηκε προκειμένου να αποτρέψει τη μαζική κίνηση προσφύγων προς την πόλη», για να αποφευχθούν συγκρούσεις και ζημιές, «σωστά δεν επετράπη», όπως υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός στήριξε επίσης τη συνολική απόδοση των ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ., καθώς, όπως είπε, «δεν είναι εύκολη δουλειά, οι αστυνομικοί είναι πειθαρχημένοι, κάνουν αυτό που διατάσσονται, όπου όχι, υπάρχει πειθαρχικός έλεγχος».

«Η κατάσταση είναι ήρεμη στη Λέσβο και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να επανέλθουν πλήρως οι ομαλές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί» είπε ο κ.Τόσκας. «Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει πάντα η ανάγκη αποσυμπίεσης στο πρόβλημα του νησιού, από τον μεγάλο πληθυσμό των προσφύγων, ενώ πρέπει να γίνει και ο απολογισμός του τι έγινε» πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τα επεισόδια στη Μόρια ανέφερε ότι «η σύγκρουση έγινε μεταξύ Αφγανών και Αφρικανών, η ένταση κλιμακώθηκε και κάηκαν συνολικά 120 σκηνές. Οι οικογένειες, οι φιλήσυχοι άνθρωποι έφυγαν στα χωράφια. Τελικά, επανήλθαν από χθες και είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια ομαλοποίησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει τον στόχο και την ελπίδα τους για τη μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό συμβάλλει στη δημιουργία έντασης, ενώ παράλληλα είναι απομονωμένοι στο νησί και σ’ άλλα νησιά για αρκετό διάστημα, κάτι που επίσης πυροδοτεί τις καταστάσεις. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ήταν μέσα στους υπολογισμούς μας, παίρνουμε μέτρα» ανέφερε ο κ.Τόσκας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο, παγκόσμιο πρόβλημα. Χρειάζονται μέτρα από τη διεθνή κοινότητα, που δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Δεν μπορούν χώρες της Ε.Ε. και της Ευρώπης να μη δέχονται τη μετεγκατάσταση προσφύγων, να μιλάνε και να δίνουν οδηγίες αυτοί που δεν έχουν πάρει ούτε έναν άνθρωπο, όπως οι χώρες του Βίζεγκραντ κι άλλες, που πρωτοστατούν στις ακραίες δηλώσεις. Αυτοί καθυστερούν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης: Μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε ομάδα γυναικών στη Λέσβο 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης