Συνεχίζονται οι προκλητικές κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, με το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» να βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης σε διεθνή χωρικά ύδατα βόρεια της Λήμνου και αναμένεται να διασχίσει το θαλάσσιο τρίγωνο ανάμεσα από Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο.

Η Τουρκία εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης Navtex, σύμφωνα με την οποία δεσμεύει μεγάλες περιοχές του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου το σκάφος «Τσεσμέ» να πραγματοποιήσει έρευνεςΤο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες και δεν συνοδεύεται από άλλα πλοία, κινείται εντός της περιοχής του Βορείου Αιγαίου και σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από ελληνικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης Navtex, σύμφωνα με την οποία δεσμεύει μεγάλες περιοχές του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου το σκάφος «Τσεσμέ» να πραγματοποιήσει έρευνες.

Ειδικότερα, με τη NAVTEX 244/17 η Τουρκία ανακοινώνει ότι το «TCG CESME» θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 Φεβρουάριου και «μέχρι νεωτέρας» στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Υπενθυμίζεται πως με την NAVTEX 181/17 η Τουρκία είχε αναγγείλει στις 9 Φεβρουάριου υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου νοτίως του Αη Στράτη και πάλι με το σκάφος «TCG Cesme».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο τουρκικό σκάφος «TCG Cesme»

Η περιοχή όπου κινείται το 'Τσεσμέ'

Έπειτα από μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης γύρω από τα Ίμια και με συχνές υπερπτήσεις στη βραχονησίδα Παναγιά (και τα Ίμια και την Παναγιά θεωρούν οι Τούρκοι «γκρίζες ζώνες») είναι προφανές ότι η Άγκυρα θέλει να τραβήξει στα άκρα τις προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας.

Η πραγματοποίηση υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών σε διεθνή ύδατα δεν απαιτεί άδεια του παράκτιου κράτους αλλά ενημέρωση και γνωστοποίηση των ερευνών, ωστόσο φυσικά και δεν μπορεί να εκδοθεί και να ανακοινωθεί άδεια ερευνών από άλλο κράτος, όπως τώρα συμβαίνει με την Τουρκία.

Η συγκεκριμένη NAVTEX μάλιστα, καθώς δεν αφορά καν σε γειτνιάζουσες θαλάσσιες περιοχές, εντάσσεται πλήρως στην προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Κοτζιάς: «Σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει η κατάλληλη διπλωματική απάντηση»

Nέα επιχείρηση στα Ίμια

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης