Στο κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει «ραντεβού» με την ελίτ της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας σε μία ακόμη προσπάθεια να προωθήσει το ελληνικό ζήτημα διεθνώς, προβάλλοντας τις θέσεις της κυβέρνησης και αναζητώντας ισχυρές συμμαχίες ως προς την πρώτη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Κρίσιμο τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στην ατζέντα των διμερών επαφών του πρωθυπουργού βρίσκονται και τα εθνικά θέματα, η εξωτερική πολιτική της χώρας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Με τη διαπραγμάτευση να ξεκινάει τη Δευτέρα και το ΔΝΤ να αποδεικνύεται εκ νέου ο «κακός» των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ένα κρίσιμο τετ-α-τετ το απόγευμα της Πέμπτης, στις 17.00, με την Κριστίν Λαγκάρντ, που ίσως δώσει απαντήσεις για τη θέση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός θα «διαπραγματευτεί» ξεκάθαρη τοποθέτηση του ΔΝΤ –κάτι το οποίο ζήτησε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος– χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως ακραίες τις απαιτήσεις του Ταμείου. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και η κοινή παρουσία Αλέξη Τσίπρα και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ίδιο πάνελ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αρχές που πρέπει να τη διέπουν, ενώ δεν αποκλείεται να στραφούν και στα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας. 

Σειρά επαφών

Κατά τη διήμερη παρουσία του στο Νταβός, όπου τον συνοδεύει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες αλλά και επιχειρηματίες για την προσέλκυση επενδύσεων. Πρώτιστος στόχος παραμένει η ανάδειξη των κοινωνικών επιπτώσεων από ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις και επιπρόσθετα μέτρα και στη συνέχεια το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης χωρίς καθυστέρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες αλλά και επιχειρηματίες για την προσέλκυση επενδύσεων​Ως καθοριστικής σημασίας για τη συζήτηση απομείωσης του χρέους χαρακτηρίζεται η συνάντησή του την Πέμπτη με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, από τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Στις προγραμματισμένες διμερείς επαφές περιλαμβάνεται:
 α) συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στον οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της πρώτης αξιολόγησης β) τετ α τετ με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το Κυπριακό, τη Συρία και τα Βαλκάνια, ενώ στο καλεντάρι περιλαμβάνεται και η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί καθώς και ο γεν. γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης