Τις έντονες στιγμές και τις δραματικές διαπραγματεύσεις της 12ης Ιουλίου 2015 για το ενδεχόμενο Grexit, μία εβδομάδα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, καταγράφει το BBC σε νέο ντοκιμαντέρ του.

Τις δραματικές στιγμές και τις έντονες διαπραγματεύσεις της 12ης Ιουλίου 2015 για το ενδεχόμενο Grexit, μία εβδομάδα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, καταγράφει το BBC σε ντοκιμαντέρ τουΗ Γερμανίδα καγκελάριος σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο είχε αποφασίσει να βγει η χώρα μας από την ευρωομάδα, όπως ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας είπε μεταξύ άλλων ότι η Μέρκελ, απογοητευμένη από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι, ήταν έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» για το Grexit.

Στο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος εξιστόρησε ότι κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή εκείνης της συνόδου κορυφής στράφηκαν κατά του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως ήταν «ψεύτες».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις 04.30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν συναίνεσε, λέει ο κ. Ολάντ: «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Μέρκελ είπε ”αποκλείεται”. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια του ντοκιμαντέρ ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι περιγράφει πώς τα ξημερώματα τον ξύπνησε στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. όπου είχε αποκοιμηθεί ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. «Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. ‘Ματέο’, μου λέει, ‘είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άνγκελα (Μέρκελ) διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας’».

Ο ίδιος ο κ. Ολάντ λέει: «Η κα Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Ρέντσι είπε ότι νωρίς το πρωί πήγε και βρήκε την καγκελάριο και της είπε «αρκετά τώρα». Εκείνη του απάντησε σε έντονο ύφος: «Δεν είμαι ανόητη». Και εκείνος της ανταπάντησε: «Αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη».

Εν συνεχεία ο ίδιος ο Ντ. Τουσκ εξιστόρησε ότι είχε συγκεντρώσει τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι υπήρχε περίπτωση να φύγουν, αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία.

Τελικά, το «deal» επετεύχθη το πρωί της επομένης, με την Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται ότι το 1/4 των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Το BBC προβάλλει και ένα απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού: «Να επιδιώκω κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είσαι αναγκασμένος να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές και να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική. Να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να προσεγγίζεις το εφικτό».

Η πρόταση Σόιμπλε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ήταν μία προσωρινή έξοδος πέντε ετών της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο κ. Τουσκ σχολιάζει: «Ήταν ξεκάθαρο, σίγουρα για τον Τσίπρα, ότι αυτό το προσωρινό ήταν ευφημισμός».

Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Τουσκ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είχε επισημάνει στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Του είπα ”θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματά σου στα βαθιά σκ…ά”».

«Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της Ε.Ε. πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε ” δεν το θέλω αυτό”. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα: Θέλεις να μείνεις στην Ευρωζώνη ή όχι;» είχε πει το βράδυ του δημοψηφίσματος ο Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το ντοκιμαντέρ.

Αναφερόμενος, δε, νωρίτερα στο ντοκιμαντέρ στο τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωσε από κοινού στον ίδιο και στην καγκελάριο Μέρκελ την απόφαση για δημοψήφισμα ο Φρανσουά Ολάντ λέει ότι η κα Μέρκελ ρώτησε ποιο θα ήταν το ερώτημα. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και είπε ότι θα στήριζε την απόρριψη του πακέτου της Ε.Ε., υπήρξε σιωπή.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ μιλά και ο τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας για τη βραδιά του δημοψηφίσματος περιγράφει: «Όταν μπήκα στο γραφείο του, μου είπε ”την πατήσαμε”». Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι διαφώνησε με τον πρωθυπουργό και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% του «όχι» στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.

Αντιστοίχως μιλούν στην κάμερα του BBC και οι πρωταγωνιστές της διαφωνίας της Ε.Ε. με την πρόθεση Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2011, με βασικούς αφηγητές τον Νικολά Σαρκοζί και τον ίδιο τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό. Ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι χαρακτηρίζει την έκτακτη συνάντηση του κ. Παπανδρέου στις Κάννες εκείνες τις ημέρες με τον πρόεδρο Σαρκοζί και την καγκελάριο Μέρκελ κι άλλους «ταπεινωτική» για τον τότε πρωθυπουργό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης