Με την επιμήκυνση του χρόνου συρρίκνωσης του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας κάτω από 3% για δύο χρόνια και με τη χρηματοδότηση με 32,6 δισ. ευρώ αυτής της διετίας γυρίζει πίσω στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης αντελήφθη πως το επίκεντρο της κόντρας στην Ευρώπη δεν αφορά πλέον την Ελλάδα, αλλά τις σχέσεις του Βερολίνου με τους Ευρωπαίους εταίρους, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ που καθορίζουν το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη κύλησε με τη διαρκή σύγκρουση μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή το ελληνικό ζήτημα, αλλά με πραγματική αιτία την άρνηση της Γερμανίας να αποδεχθεί εδώ και τώρα την καταβολή του τιμήματος για την επίλυση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Έτσι, οι «16» της Ευρωζώνης αποφάσισαν να «παίξουν» την παράταση με άλλα δύο τετ α τετ στις 20 και 26 Νοεμβρίου, οπότε και θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για μια συνολικότερη λύση του ελληνικού ζητήματος αλλά και θα δοθεί -την τελευταία στιγμή- η εντολή για την εκταμίευση της δόσης, η οποία τελικά θα εισέλθει στο ειδικό ταμείο στα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Σε μία πρώτη κίνηση καλής θέλησης και αναγνώρισης της υποταγής της Αθήνας στις επιταγές των δανειστών, το Eurogroup ενέκρινε την περιβόητη επιμήκυνση και αποδέχθηκε το κόστος που συνεπάγεται και που ανέρχεται στα 32,6 δις. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έκθεση, θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 6,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό για την περίοδο έως το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προέβη σε ανακοινώσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα πάρει τελικά τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «στις 20 Νοεμβρίου θα συνέλθει νέο Eurogroup», προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων στον τρόπο εύρεσης των 32,6 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη της νέας «τρύπας» στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την επιμήκυνση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι «τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν στις 26 Νοεμβρίου σ’ ένα τρίτο Eurogroup», αφού πρώτα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για να βγουν χρήματα από τον κρατικό τους κορβανά.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα χρήματα είναι πολύ πιθανό να δοθούν σε μία δόση και όχι τμηματικά στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι το 2020 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία το χρέος θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που η Ε.Ε. (με «μπροστάρη» τη Γερμανία) δεν μετακινείται από το 2022.

Αγεφύρωτη η κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνου

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν εξαρχής αποφασισμένη να επιβάλει την άποψη που συνοψίζεται στο ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί οριστικά εδώ και τώρα με μια συνολική ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος που είναι το ελληνικό χρέος. Το Βερολίνο, για άλλη μία φορά, δεν είναι έτοιμο να αποδεχθεί το κόστος αλλά και τη μέθοδο που πρέπει να υιοθετηθεί για τη συνολική αυτή επίλυση.

Έτσι, δύο βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε το 2020 κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο, δηλαδή το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους του δημόσιου τομέα, αλλά και τα επιτόκια αποπληρωμής των ελληνικών υποχρεώσεων, αν και έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ αρνείται να προσυπογράψει «λύσεις – μπαλώματα», όπως άλλωστε είχε επισημάνει εξαρχής η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν προσερχόμενη στο Eurogroup δήλωσε: «Θέλουμε μία πραγματική λύση και όχι μία πρόχειρη λύση».

Διαβάστε επίσης: Νέο Eurogroup για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012, 00:46

Η ανακοίνωση των «17» μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012, 02:48

Τετ α τετ Σαμαρά με Ρομπάι – Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012, 06:14

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης