Οι εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ αποτελούμενης από τους Τουμάζο Τσιελεπή, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και την Βέρα Πολυκάρπου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση με τον κ. Βούτση, η οποία έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, συμμετείχε και ο Τάσος Κουράκης, Α’ Αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο κ. Βούτσης, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε στις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου τονίζοντας ότι θα συζητηθεί η κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκονται, για μια ακόμη φορά, οι συνομιλίες για το Κυπριακό καθώς και η κατάσταση αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή η οποία γεννά κινδύνους για όλους. Επεσήμανε την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά στον φάκελο της Κύπρου, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική προσπάθεια και ότι θα ενημερώσει τον κ. Κυπριανού για τη φάση στην οποία αυτή βρίσκεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόλις πριν από λίγες ημέρες υποδεχτήκαμε μετά από δεκαετίες τα οστά των ηρώων του Noratlas αλλά οι εκκρεμότητες είναι πολύ μεγάλες, ηθικές και ιστορικές» σημείωσε ο κ. Βούτσης. Και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, όπως ζητά από άλλες χώρες, πχ τη Γερμανία, να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με την ιστορία, όπως είναι οι πολεμικές επανορθώσεις, έτσι πρέπει να γίνει και στην προκειμένη περίπτωση «με τρόπο συστηματικό και υπεύθυνο για τη δική μας κοινή διαδρομή και περιπέτεια».

Στην αντιφώνησή του ο Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι το βασικότερο στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας. Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα πολύ καθοριστικό σημείο και ότι οι επαφές που κάνει η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στην Αθήνα είναι ακριβώς για να ανταλλαχθούν απόψεις για το πώς προχωρούμε παρακάτω. Προσέθεσε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή, την οποία χαρακτήρισε εύθραυστη και ασταθή, εκτιμώντας ότι εμπερικλείονται πάρα πολλοί κίνδυνοι τόσο για την περιοχή όσο και για την Κύπρο.

Όσον αφορά στο ζήτημα του φακέλου της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Βούτση και την προκάτοχό του στην προεδρία της Βουλής, που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Κυπριακής πολιτείας να παραχωρηθούν τα στοιχεία που υπάρχουν στην ελληνική Βουλή για το φάκελο της Κύπρου.
«Όπως έχετε πει είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία και θεωρούμε ότι το αρχείο που υπάρχει στην ελληνική Βουλή θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είχε συμβεί τότε. Θα μας είναι εξαιρετικά χρήσιμο» σημείωσε.

Και προσέθεσε ότι μεταφέρει, μαζί με τις απολογίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τις απολογίες του ΑΚΕΛ για τους νεκρούς του Noratlas. «Δεν κλείνουν οι πληγές και τα τραύματα. Θέλουμε να μεταφέρουμε τις ειλικρινείς μας απολογίες στους συγγενείς των θυμάτων σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για το τι είχε συμβεί τότε, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε επανάληψη παρομοίων φαινομένων» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης