Κόμματα και αρχηγοί συγκεντρώνουν 700Κ αναφορές πολιτών στο ψηφιακό περιβάλλον. Τα ΜΜΕ προσθέτουν περίπου 300Κ αναφορές σε Web και Social Media. Πώς κατανέμεται η ψηφιακή δημοσιότητα και τι πρόσημο έχει για κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους;

ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας (συνεχίζουν να) «μονοπωλούν» τη συζήτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι αναμενόμενο και σε συνέχεια όσων καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο 2019, το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο 2019, όσον αφορά στον όγκο των δημοσιεύσεων για τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 49% των αναφορών, αυξάνοντας το μερίδιο δημοσιότητάς του στο ψηφιακό περιβάλλον κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ παρουσιάζουν σχετικά σταθερό μερίδιο δημοσιότητας, συγκεντρώνοντας το 23% και το 11% των συνολικών αναφορών για τα κόμματα αντίστοιχα. Mε εξαίρεση τους ΑΝΕΛ που συγκεντρώνουν μόλις το 2% της συνολικής ψηφιακής δημοσιότητας, έναντι 6% τον Φεβρουάριο 2019, σταθερά εμφανίζονται και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα ποσοστά δημοσιεύσεων που συγκεντρώνουν να ανέρχονται στο 6% για τη Χρυσή Αυγή, στο 5% για το ΚΚΕ, στο 3% για το Ποτάμι και στο 1% για την Ένωση Κεντρώων.

Ειδικά οι αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 322Κ αναφορές (49%) σε Web και Social Media, προέρχονται από ιστοσελίδες, blogs και forums κατά 21%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα της δημοσιότητάς του πηγάζει από τα Social Media (79%), με το Twitter να αποτελεί τον «βασιλιά» των μέσων, με μεγάλη διαφορά, σε καθημερινή βάση. Η κορύφωση των δημοσιεύσεων για το κόμμα κορυφώνεται, σε όλα τα μέσα, στις 13 Μαρτίου, στον απόηχο της ανακοίνωσης των πρώτων 16 υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ’ αναλογία, όταν η ανάλυση εστιάζει στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλ. Τσίπρας έρχεται πρώτος σε δημοσιότητα, συγκεντρώνοντας 233Κ αναφορές. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι, σε απόλυτα νούμερα, ο όγκος δημοσιότητας για τον πρωθυπουργό είναι ελαφρώς μειωμένος συγκριτικά με τον Φεβρουάριο 2019, ο ίδιος αυξάνει το ποσοστό αναφορών στο πρόσωπό του κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και συγκεντρώνει το 61% της δημοσιότητας για τους πολιτικούς αρχηγούς, τον Μάρτιο 2019. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, φαίνεται να «καρπώνεται» την «απώλεια» δημοσιεύσεων για άλλους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο Π. Καμμένος ο οποίος παρουσιάζει μείωση του ποσοστού αναφορών στο πρόσωπό του και συγκεντρώνει μόλις 3% των αναφορών, από 12% τον προηγούμενο μήνα. Του Αλ. Τσίπρα έπονται οι Κυρ. Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης, με ποσοστά δημοσιεύσεων για τους ίδιους 23%, 5% και 4% αντίστοιχα. Από 2% και κάτω είναι τα ποσοστά δημοσιότητας που συγκεντρώνεται για τους Β. Λεβέντη, Δ. Κουτσούμπα και Ν. Μιχαλολιάκο.

Και πάλι, τα Social Media έχουν την πρωτοκαθεδρία: Ενδεικτικά, οι αναφορές στον Αλ. Τσίπρα προέρχονται από ιστοσελίδες, blogs και forums κατά μόλις 20%, ενώ η προερχόμενη από τα Social Media δημοσιότητά του ανέρχεται στο 80% −και διαμορφώνεται, σε καθημερινή βάση, από το Twitter. Μάλιστα, η κορύφωση της δημοσιότητας για τον πρωθυπουργό δεν ταυτίζεται με εκείνη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημειώνεται στις 29 Μαρτίου, κατά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Βουκουρέστι.

«Όλα τα βέλη» στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια θέση Τσίπρας και Μητσοτάκης

Οι αναφορές από φυσικά πρόσωπα, δηλαδή οι συζητήσεις στα Social Media από απλούς χρήστες, υπερβαίνουν κατά πολύ την ειδησεογραφική/ ενημερωτική δημοσιότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από ιστοσελίδες και λογαριασμούς ΜΜΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης −μοναδική εξαίρεση, η Ένωση Κεντρώων για την οποία συγκεντρώνονται πολλές περισσότερες δημοσιεύσεις από ΜΜΕ (77%) σε σύγκριση με τις αναφορές από χρήστες (23%). Προφανώς, η ουδετερότητα της ειδησεογραφίας είναι και ο λόγος που το κόμμα βγαίνει «αλώβητο» από το ψηφιακό περιβάλλον, συγκεντρώνοντας αρνητικές αναφορές κατά μόλις 12% επί του συνόλου της δημοσιότητάς του.

Το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής δημοσιότητας παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ (63%), με διαφορά: το κυβερνών κόμμα απομακρύνεται σημαντικά από το μέσο ποσοστό αρνητικών αναφορών που συγκεντρώνουν τα κόμματα (35%). Σε επίπεδο κομμάτων και ως προς την αρνητική δημοσιότητα την οποία λαμβάνουν, πάνω από τον μέσο όρο κινούνται, επίσης, το ΚΙΝΑΛ (45%), η ΧΑ (44%), και η ΝΔ (41%). Ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι ΑΝΕΛ, για τους οποίους το ποσοστό αρνητικής δημοσιότητας ανέρχεται στο 34%, ενώ ΚΚΕ και Ποτάμι συγκεντρώνουν από 27% ως προς τις αρνητικές αναφορές σε αυτά.

Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας δεν βρίσκεται στην ίδια «δεινή» θέση με το κόμμα του, αλλά βρίσκεται στην ίδια… «δεινή» θέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, δεδομένου ότι οι δυο τους συγκεντρώνουν αρνητικές αναφορές κατά 42% και 39% αντίστοιχα και έπονται του Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος είναι το πρόσωπο με τη μέγιστη αρνητική δημοσιότητα (43%). Η Φώφη Γεννηματά διαφοροποιείται από το ΚΙΝΑΛ και η ίδια συγκεντρώνει αρνητικές δημοσιεύσεις κατά 27%, ενώ από 23% αρνητικών σχολίων επί του συνόλου δημοσιότητάς τους «μοιράζονται» ο Β. Λεβέντης και ο Στ. Θεοδωράκης. Το αρνητικό συναίσθημα για τον Π. Καμμένο (36%) είναι ανάλογο με εκείνο εναντίον του κόμματός του (34%).

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πολιτική είναι μία θεματική κατηγορία από την οποία κατεξοχήν εκλείπει η θετική δημοσιότητα. Στη συγκεκριμένη έρευνα και ανάλυση, χαρακτηριστικό είναι ότι κοινοβουλευτικά κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί απολαμβάνουν θετικές αναφορές κατά μόλις 2% επί της συνολικής δημοσιότητάς τους ανά περίπτωση.

Επιμέλεια: Κέλλυ Κική, Μαρίνα Γράψα

Πηγές δεδομένων: Websites, Blogs, Forums, Facebook Pages, Twitter, Instagram, YouTube

Συλλογή δεδομένων: Με τη χρήση της πλατφόρμας PaloPro, για Web Monitoring και Social Media Listening, και με τη δημιουργία 16 Elastic Search Queries, 8 για τα κοινοβουλευτικά κόμματα και 8 για τους πολιτικούς αρχηγούς τους. Κάθε query περιλαμβάνει συνδυασμούς λέξεων-κλειδιών (keywords), που είναι γραμμένες με όλες τις πιθανές εναλλακτικές γραφές και οι οποίες αντιστοιχούν στις επωνυμίες και στα usernames των κομμάτων ή στα ονόματα και στα usernames των πολιτικών προσώπων, κατά περίπτωση.

Ανάλυση συναισθήματος: Με αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, πρόβλεψη συναισθήματος >70% ακρίβεια

Το παρόν αποτελεί έρευνα και ανάλυση δημοσιότητας σε Web & Social Media. Δεν είναι προϊόν δημοσκόπησης, ούτε μπορεί να διαβαστεί ως τέτοια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης