Ορκίζεται σήμερα στις 4 το απόγευμα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στον οποίο χθες μετά και τη σύμφωνή γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη, προτάθηκε από την ΠτΔ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για τις προσεχείς πέντε εβδομάδες μέχρι τη διενέργεια των επόμενων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον κ. Σαρμά, στις 13.00 το μεσημέρι και του ανέθεσε τον σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά, η κ. Σακελλαροπουλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς, εκ των τριών Προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων, προκειμένου να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε «Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτης».

Η θητεία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Σε ότι αφορά την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ως Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί  ο Πρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία, Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνεται ο υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής. ενώ δυνατά παίζει και η  περίπτωση  υπουργοποίησης του πρέσβη ε.τ.  Δημήτρη  Παρασκευόπουλου. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί ο στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, που είχε διατελέσει αρχηγός ΓΕΣ. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. Το υπουργείο Επικρατείας θα αναλάβει ο καθηγητής Βασίλης Σκουρής. Στο  υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού. Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο καθηγητής ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κίττας. Σε ότι αφορά το υπουργείο Πολιτισμού, υπηρεσιακός υπουργός θα αναλάβει ο Γιώργος Κουμεντάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 η ορκωμοσία των βουλευτών
Παράλληλα, επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ Τακτική Σύνοδο την Κυριακή (28/5), αντί της Πέμπτης (1/6), όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μ.μ. της Κυριακής 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη στις 10:30 π.μ., οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του Σώματος. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών

Επισημαίνεται ότι αν δεν συγκεντρώσει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Επίσης τη Δευτέρα (29/5) αναμένεται να θυροκολληθεί νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης