Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας στην Αθήνα και τον Πειραιά, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Όπως ανάφερε ο υπουργός: «Η Δικαστική Αστυνομία θα συνδράμει το έργο των εισαγγελικών αρχών εκτελώντας δικαστικές αποφάσεις που πολλές φορές εκκρεμούν για χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου που είναι οι εξής:

  • Νομοσχέδιο για την δικαστική αστυνομία. Η επεξεργασία του ολοκληρώθηκε και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχικά αστυνομικοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά ενώ στη συνέχεια στη δικαστική αστυνομία θα υπηρετούν εξειδευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής. Αρχικός στόχος, όπως είπε ο υπουργός «είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες στα συρτάρια, προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία».
  • Νομοσχέδιο για τον ευρωπαίο εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό, νομοθετήματα που είναι στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας.
  • Νομοσχέδιο για τον κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά.

Ο Στ. Κοντονής τόνισε επίσης ότι άμεσα θα κατατεθούν οι διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ εξήγγειλε και την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτήριο Κεράνης, προκειμένου να επισπευθεί η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και της Χρυσής Αυγής.

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή δεν θα εκδοθεί η Μολδαβή υπήκοος, θύμα τράφικινγκ για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσής της. Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου και περίσκεψη αποφάσισε την μη έκδοση της λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα τράφικινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου Τουργκούτ Καγιά για τον οποίο επίσης ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Τούρκος υπήκοος έχει καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου και και μέχρι την εκκαθάρισή της ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα της «έκδοσής» του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης