Περίπου 3 ώρες διήρκεσε η κατάθεση της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη στους οικονομικούς εισαγγελείς σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Εξερχόμενη από το γραφείο, η κα Κατσέλη τόνισε ότι η κατάθεσή της αφορούσε σε δύο σκέλη. Το ένα συνδέεται με τις επίμαχες δηλώσεις του κυρίου Ρουμελιώτη σχετικά με την ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού (Γ. Παπανδρέου) και του υπουργού Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου) για τις θέσεις του ΔΝΤ και του Στρος Καν. «Σ’ αυτό το θέμα δεν είχα καμία γνώση, διότι δεν συμμετείχα στις επαφές» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο σκέλος της κατάθεσής της κινήθηκε στην ίδια την κρίση και τη διαχείρισή της και επανέλαβε την πάγια θέση της ότι «η συστημική κρίση χρέους της Ελλάδας, η κρίση ανταγωνιστικότητας δεν λύνεται με πολιτική λιτότητας και ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απαιτεί συντονισμένες πολιτικές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση του χρέους, της μείωσης του κόστους δανεισμού και τα αναπτυξιακά έργα».

Ερωτηθείσα για το αν έγιναν λάθη, απάντησε: «Δυστυχώς, τα λάθη εξακολουθούν να γίνονται και τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που υπήρχε εδώ και δύο χρόνια. Ουσιαστικά, δεν επιλύεται το πρόβλημα της διαχειρισιμότητας και της βιωσιμότητας του χρέους με λήψη μέτρων που οδηγούν τη χώρα σε βαθιά ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία».

Όσον αφορά στο εάν είχε η ίδια είχε ενημερωθεί για την υπόθεση είπε: «Με τον κ. Ρουμελιώτη είχαμε ιδιωτικές συζητήσεις για το τι δέον γενέσθαι, αλλά δεν υπήρχε επίσημη θέση του ΔΝΤ προς καμία διαφορετική κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη θα συνεχιστεί με τον Γεράσιμο Αρσένη.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης