του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ρέστα τους παίζουν τα κόμματα τα τελευταία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής. Γενικός στόχος όλων είναι ασφαλώς οι αναποφάσιστοι, ενώ οι επιμέρους κατηγορίες «ενδιαφέροντος» των παρατάξεων είναι αρκετές:

Οι νέοι ψηφοφόροι που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, η αποχή που μπορεί να φέρει ανατροπές και οι συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων αποτελούν ορισμένες από τις κατηγορίες στις οποίες στρέφουν την προσοχή τους τα επιτελεία των κομμάτων.

Η γραμμή Τσίπρα και ο αντίλογος Μεϊμαράκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως κατέστησε σαφές και ο Αλέξης Τσίπρας από την Λάρισα- έχει στόχο τους αναποφάσιστους αλλά και όσους προσανατολίζονται στην αποχή.

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων στο στόχαστρο των κομματικών επιτελείων«Απευθύνομαι στους πολίτες -και ιδιαίτερα στη νεολαία- που προβληματίζονταν μέχρι σήμερα και δήλωναν αναποφάσιστοι, σκέφτονταν την αποχή ή ακόμα και να σπαταλήσουν την ψήφο τους» είπε με έμφαση και τους ζήτησε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς «ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Σαμαράς και όλο το συνάφι της διαπλοκής, θα έχουν κερδίσει δύο ψήφους: εκείνου που πήγε και τους ψήφισε και εκείνου που δεν πήγε και δεν μας ψήφισε».

Ταυτόχρονα ανέβασε τους τόνους κατά της ΝΔ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται ακόμη σχετικά χαμηλά, πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Από τη μεριά της η ΝΔ που έχει θέσει το «ταβάνι» της στη συσπείρωση, επιδιώκει -όπως έδειξε και η εμφάνιση Μεϊμαράκη στο debate αλλά και στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις- να πάρει το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων και να πείσει τους δυσαρεστημένους να μην κατευθυνθούν σε ακραίες επιλογές.

Τα «θέλω» των κομμάτων

Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θέλει να εισπράξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τους εξοργισμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι επιδιώκει να πλασαριστεί μεταξύ των «θηρίων», ενώ η Χρυσή Αυγή δείχνει να παγιώνει την τρίτη θέση.

Το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ελπίζει να διευρύνει την εκλογική επιρροή του αφ’ ενός από τη σύμπραξη των δύο κομμάτων και αφ’ ετέρου από την απορρόφηση του ποσοστού του ΚΙΔΗΣΟ. Επιπλέον, ελπίζει να εισπράξει και μερίδιο των απογοητευμένων συντηρητικών ψηφοφόρων, στοχεύοντας ουσιαστικά σ’ ένα ποσοστό πάνω από εκείνο που πήρε ο Ευ. Βενιζέλος στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ώστε να παίξει ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη ημέρα.

Η Ενωση Κεντρώων θέλει να κάνει την έκπληξη και να μπει στη Βουλή, εισπράττοντας μερίδιο από τους απογοητευμένους από το πολιτικό σύστημα εν γένει.

Το ΚΚΕ εχει περιχαρακώσει το ακροατήριό του και ελπίζει να το διευρύνει, «τσιμπολογώντας» ψήφους από την οργή του αντμνημονιακού «όχι». Τέλος, οι ΑΝΕΛ ποντάρουν στη «δεύτερη ευκαιρία» του αντιμνημονιακού ακροατηρίου, θέλοντας να πάρουν ψηφοφόρους από τη ΝΔ και τους απογοητευμένους, γι’ αυτό και στοχεύουν τον Ευ. Μεϊμαράκη προσωπικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης