Του ΠΚ

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία συγκλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά τη συντριπτική ήττα της περασμένης Κυριακής. Την Πέμπτη 25 Μαΐου λοιπόν, τα στελέχη θα συζητήσουν την αρχιτεκτονική της προεκλογικής μάχης. Προγραμματικές αλλαγές δεν θα γίνουν. Δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος άλλωστε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι δεδομένο πώς η στρατηγική της απλής αναλογικής όχι μόνον απέτυχε ως επιλογή (και προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα)  αλλά και οδήγησε το κόμμα στην κατηφόρα την μεγάλη ενδεχομένως και με σπασμένα τα φρένα.

Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται την ανάσα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ακούν το απειλητικό αγκομαχητό πολύ κοντά στο αυτί τους. Ο πρώτος φόβος λοιπόν της κομματικής ηγεσίας είναι να συνεχιστεί η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει στην περεταίρω συρρίκνωση του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το στοίχημα λοιπόν της αναδιάταξης είναι πρωταρχικής σημασίας. Μπορεί η συσπείρωση να ξεπεράσει την ζώνη του 63-65%;  Δεν πρόκειται για ένα απλό πολιτικό ερώτημα αλλά για ένα ζήτημα πολιτικής επιβίωσης το οποίο αντιλαμβάνονται και κατανοούν όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Είτε ανήκουν στους προεδρικούς, είτε στην «Ομπρέλα».

Ο δεύτερος φόβος που διακατέχει τα στελέχη στην Κουμουνδούρου είναι το εσωτερικό μέτωπο. Η αποσύνθεση δηλαδή. Σημαντικά στελέχη δεν επανεξελέγησαν και σύρονται σε μία δεύτερη εκλογική μάχη αφήνοντας το ξεκαθάρισμα των εσωτερικών λογαριασμών για αργότερα. Διότι όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ενώ η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα έχει μόνον έναν. Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας ηγείται ακόμη του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με τις παραδόσεις της Αριστεράς και την καταστατική ιδιομορφία των αριστερών κομμάτων. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, πλατειάζουν και σέρνονται μέσα από ζυμώσεις και έντονη πολιτική φλυαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη ωστόσο στην Κουμουνδούρου φαίνεται πώς μπαίνει μπροστά ένα σχέδιο ενεργοποίησης των νεώτερων στελεχών γύρω από τον Τσίπρα. Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Αχτσιόγλου με την τελευταία να αποκτά ένα προβάδισμα λόγω ικανοτήτων και χαρισμάτων. Είναι προσηνής, μετριοπαθής με χαμηλό προφίλ, αντιλαμβάνεται τα οικονομικά ζητήματα  και είναι σε θέση να ξεδιπλώσει πολιτικό λόγο.

Εν πάση περιπτώσει ο κομματικός μηχανισμός αναμένεται να έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η μάχη των επόμενων εκλογών έως το βράδυ της Κυριακής που μας έρχεται. Το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού πάντως συμφωνεί πως η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου θα είναι μάχη επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχου πόλου στην Κεντροαριστερά.

Με λίγα λόγια αν οι εκλογές της 21ης Μαΐου χωρίς αμφιβολία ανέδειξαν πρωθυπουργό, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου διεξάγονται για την ανάδειξη αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπ’ αυτήν την έννοια στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν ήδη, ως φαίνεται, πώς ο «εχθρός» είναι ξεκάθαρα η Χαριλάου Τρικούπη και πώς πρέπει να «ακονιστούν τα μαχαίρια» διότι η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαφώς προσανατολισμένη (και θα εξαντλείται επί της ουσίας) εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

Σωστό ή λάθος; Ως γνωστόν, η Αριστερά διαχρονικά επιβιώνει αναδεικνύοντας τους αντιπάλους της και παλεύοντας με τα φαντάσματα της. Σε αυτόν τον διμέτωπο αγώνα έχει εμπλακεί από την Κυριακή το βράδυ η Κουμουνδούρου. Όσο για τα φαντάσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα αντιμετωπίσει μετά και τις επόμενες εκλογές. Αν και εφόσον παραμείνει στο παιχνίδι και διατηρήσει έναν πολιτικό ρόλο μέσα στο πολιτικό σύστημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα μιλάμε για οδυνηρό προτσές αποσύνθεσης για να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ γνωστό κομματικό όρο του παρελθόντος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης