Αποκαλυπτική ήταν η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ZDF. Η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε για το τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ και τις γερμανικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πεπεισμένη ότι το τρίτο πακέτο στήριξης θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της, εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ZDFΗ Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε βέβαιη ότι το 3ο Μνημόνιο «θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της», φροντίζοντας παράλληλα να υπερασπιστεί τη σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, η πολιτική του Βερολίνου οδήγησε στη δέσμευση της Αθήνας για την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε για μια ακόμα φορά κατά ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, βλέποντας ωστόσο ως λύση ανακούφισης την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στην αποπληρωμή των πιστώσεων ή την επιμήκυνση του χρόμου εξόφλησης των δανείων.

Ο καλός και ο κακός

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, η σκληρή στάση του Βερολίνου οδήγησε την Αθήνα να δεσμευτεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων«Δεν βοηθά αν είμαστε όλοι καλοί μεταξύ μας και σε τρία ή τέσσερα χρόνια είναι όλα χειρότερα από ό,τι είναι σήμερα. Η κρίση του ευρώ έχει ήδη διαρκέσει πάρα πολύ» ανέφερε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απορρίπτωντας τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο βρέθηκε απομονωμένο ή ότι επιθυμεί μια «γερμανική Ευρώπη».

Αναφερόμενη στην ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι άλλαξε την προσέγγισή της «χάρη στην σκληρή στάση πολλών χωρών, αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της γερμανικής κυβέρνησης».

Η Αθήνα «βλέπει τώρα ότι η χώρα μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της μόνο εάν πραγματικά μεταρρυθμιστεί» επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι οι εταίροι της Ευρωζώνης θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Για το ΔΝΤ

Σε ερώτημα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα η κ. Μέρκελ είπε ότι «το ΔΝΤ ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις, οπότε στηρίζει και το αποτέλεσμα». Σύμφωνα με την καγκελάριο η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πακέτο από τη στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όσα δήλωσε η κ. Λαγκάρντ θα γίνουν πραγματικότητα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Η κ. Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ τη συμμετοχή στο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο. Δεν έχω αμφιβολίες ότι η αυτό που είπε η κ. Λαγκάρντ θα γίνει και πραγματικότητα» είπε ακόμη η Καγκελάριος.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης

Εν όψει πάντως της έκτακτης συνεδρίασης του γερμανικού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, προκειμένου να εγκριθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, η καγκελάριος αρνήθηκε να υποθέσει πόσοι από τους βουλευτές του κόμματός της (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ενδεχομένως θα καταψηφίσουν.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι θα εργαστεί για να πείσει τους βουλευτές για την ορθότητα των θέσεών της.

Αναφερόμενη στην ψηφοφορία η καγκελάριος τάχθηκε στο πλευρό του Φόλκερ Κάουντερ, προέδρου της Κ.Ο. των Γερμανών συντηρητικών, ο οποίος είχε απειλήσει τους «αντάρτες» βουλευτές που προτίθενται να καταψηφίσουν το τρίτο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα ότι θα χάσουν τη θέση τους στις επιτροπές του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την καγκελάριο είναι «αυτονόητο» ότι υπάρχει «ελευθερία» της γνώμης, ωστόσο «η άποψη της πλειοψηφίας της Κ.Ο. θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις επιτροπές της Βουλής».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/zdf/ dpa / afp
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης