Με στόχευση στους λεγόμενους «ορφανούς» ψηφοφόρους οι δύο μνηστήρες της ηγεσίας της ΝΔ οδεύουν προς τις κάλπες της Κυριακής 10 Ιανουαρίου, αναδεικνύοντας παράλληλα τις σαφείς πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους ως προς την επόμενη ημέρα του κόμματος και το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει για να βρεθεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πόρτα-πόρτα συνεργάτες και στελέχη των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη ζητούν τη ψήφο των 128.000 φίλων της ΝΔ που στον πρώτο γύρο είχαν επιλέξει τους ηττημένους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη και ποντάρουν στις εκλογικές περιφέρειες που χαρακτηρίζονται «τζακ ποτ» για το τελικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο διεκδικητές της προεδρίας οργώνουν την Αττική με ομιλίες και εκδηλώσεις ενώ αυτή την εβδομάδα θα βρεθούν στο προπύργιο του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, στη Μακεδονία, προσβλέποντας στη στήριξη κομματικών και μη στελεχών που είχαν ψηφίσει και την πρώτη Κυριακή. Συνολικά οι μισοί-περίπου 200.000 πολίτες -στο σύνολο των 402.000.

Στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η αισιοδοξία είναι διάχυτη για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μάλιστα η συσπείρωση των ψηφοφόρων του έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, φτάνοντας στο 90-95%. Στενοί συνεργάτες του υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει καμία «απειλή» που θα μπορούσε να ανατρέψει την πορεία νίκης που ξεκίνησε με τα υψηλά ποσοστά της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Εκτιμούν δε ότι οι δύο μεγάλες περιφέρειες, το Λεκανοπέδιο Αττικής και η Δυτική Μακεδονία θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ειδικά για το λεγόμενο «άντρο» του περιφερειάρχη «επενδύουν» στους ψηφοφόρους που έχουν αναφορά στο καραμανλικό μπλοκ και οι οποίοι λόγω εντοπιότητας προτίμησαν την πρώτη Κυριακή τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επενδύει» στο αφήγημα του «ανέμου αλλαγής» για να προσεγγίσει όσους φίλους της ΝΔ αναζητούν ένα ανοιχτό στην κοινωνία κόμμα, «καθαρό» χωρίς φατρίες, βαρόνους και πρόσδεση στο άρμα του παρελθόντος. Μεταξύ αυτών εκτιμά ότι θα είναι και ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα που αυτή τη φορά θα «ζυγίσουν» καλύτερα και θα αποφανθούν χωρίς στενά προσωπικά και κομματικά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γεγονός ότι ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο μνηστήρων της προεδρίας δεν έδωσε στοιχεία προσωπικών αντιπαραθέσεων μεταξύ τους και κρατήθηκε, μέχρι στιγμής, σε σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο και στα πολιτικά επιχειρήματα που έχουν εκφέρει.

Η προεκλογική εκστρατεία εστιάστηκε στα συνθήματα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «ΝΔ ενωμένη και ισχυρή, με καινοτόμες ιδέες και προτάσεις» και «ΝΔ χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με ανανέωση και αξιοκρατία» που προέβαλε στην προεκλογική του καμπάνια.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πιο συγκεκριμένες προτάσεις και προέταξε το «επιλέγω να είμαι χρήσιμος και όχι αρεστός», αλλά και τα δίλημματα «ανανέωση ή στασιμότητα» και «ποιος είναι καλύτερος να κερδίσει τον κ. Τσίπρα και να γίνει πρωθυπουργός».

Η ένταση πάντως μάλλον δεν θα αποφευχθεί έως την ημέρα των εκλογών, καθώς το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα εντείνει τις κατηγορίες εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «θατσερισμού» και «νεοφιλελευθερισμού», θέτοντας το δίλημμα στους ψηφοφόρους για το ποια ΝΔ θέλουν. Μία φιλοευρωπαϊκή ΝΔ, αλλά ευρωλάγνα ή μία ΝΔ του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο που δεν θα αντιπροσωπεύει μόνο την κοινωνική ελίτ.

«Είμαι ευρωπαϊστής κεντροδεξιός πολιτικός που σιχαίνεται το λαϊκισμό» θα επιμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνοντας το γάντι στον συνυποψήφιό του και κατηγορώντας τον για αναχρονιστικές μεθόδους.

«Τα περί νεοφιλελευθερισμού περίμενα να τα ακούσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη ΝΔ. Αυτές οι διακρίσεις ανήκουν στην πολιτική του 20ου αιώνα».

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης στο zougla.gr: Αν χαθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης, έρχονται εκλογές, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016, 09:08

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης