Την Αλγερία, η οποία εφέτος εορτάζει τα 60 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού της αγώνα και της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία, θα επισκεφθεί στα τέλη του έτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Στο Αλγέρι επισκέπτεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, συνοδευόμενος από μια μεγάλη αποστολή επιχειρηματιών. Η επίσκεψη αυτή είναι πρωτοβουλία του υφυπουργού και σημειώνει μια σοβαρή προώθηση των διμερών σχέσεων με την Αλγερία (τη μεγαλύτερη σε έκταση αφρικανική χώρα, η οποία διαθέτει επιπλέον πολύ σημαντικούς, σε διεθνή κλίμακα, ενεργειακούς πόρους).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κούρκουλας, πέραν μιας σειράς επαφών που έχει με κυβερνητικούς παράγοντες, συμμετέχει σήμερα σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο περιθώριο του οποίου θα υπογραφεί μια συμφωνία για τη σύσταση ενός Επιχειρηματικού Συμβουλίου ανάμεσα στον ΣΕΒ και τον αντίστοιχο φορέα της χώρας.

«Ούτε αυτό, όμως, από μόνο του αρκεί. Το Συμβούλιο πρέπει να γίνει ένα όργανο ζωντανό, μόνιμων διαβουλεύσεων, ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών, επαφών και προγραμμάτων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες που διαφαίνονται σε πολλούς τομείς» τόνισε στην ομιλία του στο φόρουμ ο υφυπουργός.

Ενδεικτικά, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα δράσης και δημοσίων επενδύσεων της Αλγερίας 2015- 2019 (που είναι ιδιαίτερα πλουσιοπάροχο σε επενδύσεις υποδομών) διανοίγονται ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς των δημοσίων έργων και των κατασκευών, καθώς και της κατασκευής των δομικών υλικών, ενώ επίσης πρέπει να δοκιμαστούν «αναξιοποίητες» ακόμη περιοχές συνεργασίας, όπως είναι η αγρο-διατροφή, ο τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, η φαρμακοβιομηχανία, η γεωργία και η αλιεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, αναφέροντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests, υπογράμμισε ορισμένες ιδιαιτερότητες της χώρας μας που καθιστούν πολύ αποδοτική τη διμερή συνεργασία μαζί της, όπως είναι η τεχνογνωσία των εταιρειών μελετών και εκπόνησης προγραμμάτων με κεκτημένη διεθνή εμπειρία (από τις χώρες του Κόλπου ως τη βόρεια Αφρική), η μεγάλη εμπειρία στις κατασκευές (τόσο από εγχώρια έργα, όπως είναι τα Ολυμπιακά, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Μετρό, αλλά και στο εξωτερικό σε έργα στην Ιορδανία, το Κατάρ, τη βόρεια Αφρική), οι πρώτες ύλες σε δομικά υλικά (όπως είναι το αλουμίνιο ή το μάρμαρο), που είναι σημαντικοί εθνικοί πόροι και η μεγάλη εμπειρία στον τουρισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης