Στίγκλιτς: «Το πρόβλημα της Ελλάδας απλώς μεταφέρθηκε στο μέλλον»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, 08:46
Στίγκλιτς: «Το πρόβλημα της Ελλάδας απλώς μεταφέρθηκε στο μέλλον»
Την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη επέκρινε για ακόμη μία φορά ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, τονίζοντας ότι το Βερολίνο «ευθύνεται για το χάος».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», ο Στίγκλιτς εκτίμησε ότι δεν λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μετά τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

«Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών» υπογράμμισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

«Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το Βερολίνο ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας.

Σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους της. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι ένα γεγονός ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κάποιος: κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο».

Παράλληλα, ο Αμερικανός οικονομολόγος εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εάν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη».

Μεταξύ των στόχων που θα πρέπει να αλλάξουν ο Στίγκλιτς ανέφερε συγκεκριμένα το πλεόνασμα ύψους 3,5% που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα το 2018, εξηγώντας ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1%.

«Αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα δεν είναι μόνο η έλλειψη αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Όταν το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο στην Ελλάδα, τόσο δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και η Ελλάδα είναι μια χώρα των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότησή τους» τόνισε.

Καταλήγοντας ο Στίγκλιτς επεσήμανε ότι η πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία «είναι μια επικίνδυνη πολιτική». «Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για ακόμη τρία χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει».

Για να αποφευχθούν αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα ο Αμερικανός οικονομολόγος πρότεινε «να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ένωση» στην Ευρωζώνη, εξηγώντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, 08:59