Ο Αλέξης Τσίπρας είναι προφανώς δυσαρεστημένος με την επικοινωνιακή συμπεριφορά του υπουργού του, Παύλου Πολάκη. Οι μεταμεσονύκτιες και διαδικτυακές εξορμήσεις του κυβερνητικού στελέχους διά των social media φαίνεται ξεκάθαρα πως ενόχλησαν το Μαξίμου. Ωστόσο, κυρίως φαίνεται πως ενόχλησαν το κόμμα.

Πριν από εβδομάδες και με αφορμή το περίφημο ζεϊμπέκικο του Παύλου Πολάκη με το τσιγάρο να κρέμεται από τα χείλη του, η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία εκφράζει παγίως τις απόψεις του Μαξίμου, αναφέρθηκε στον κ. Πολάκη με τον χαρακτηρισμό «Σαχλαμαρόμαγκας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί της Πέμπτης κυκλοφόρησε, πάλι διά της «Εφημερίδας των Συντακτών», άρθρο-σχόλιο με έντονη επικριτική διάθεση, το οποίο κατέληγε ούτε λίγο ούτε πολύ στο ότι ο κ. Πολάκης μάλλον κακώς βρίσκεται εντός του κυβερνητικού σχήματος.

Όμως, το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα «Αυγή» σχόλιο με τίτλο «Το θέμα, Παύλο, είναι…».

Η «Αυγή» εκφράζει τον «ΣΥΡΙΖΑ», την κομματική ηγεσία και, βεβαίως, την κυβέρνηση. Δεν είναι απλώς ένας επικοινωνιακός «ενδιάμεσος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντάκτης λοιπόν του σχολίου της «Αυγής» κινείται σε ηπιότερους τόνους μεν, αλλά είναι πολιτικά πολύ σκληρός για τον κ. Πολάκη. Επί της ουσίας, του εξηγεί πως στην κοινωνία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που υποφέρουν και βασανίζονται και που στέλνουν και αυτοί, όπως και ο υπουργός, τα παιδιά τους στα φροντιστήρια και στα πανεπιστήμια. Με λίγα λόγια, αυτοί οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν -νομίμως, δεν λέμε- καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ. Παράλληλα, η «Αυγή», δηλαδή η Κουμουνδούρου, τουτέστιν το κόμμα, επισημαίνει στον κ. Πολάκη πως «Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο συμπεριφορές να δείχνουν πως είμαστε το ίδιο με τους απέναντι». Αυτή η αποστροφή είναι σημαντική. Διότι ο σχολιαστής συνεχίζει υπενθυμίζοντας πως ο αγώνας κατά της διαπλοκής δεν είναι ατομικός αλλά συλλογική δραστηριότητα και πως ο κ. Πολάκης δεν πρέπει να θεωρεί ότι είναι αυτός και μόνον αυτός ο στόχος, εξατομικεύοντας έτσι τις αντιδράσεις και παρεμβάσεις του.
 

Είναι προφανές πως η εσχάτη απόπειρα διαδικτυακής αντεπίθεσης του Παύλου Πολάκη μετά τον θόρυβο περί του δανείου και οι διαστάσεις που έλαβε η προσωπική του κόντρα με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Σουρνάρα ξεπέρασαν τα όρια μιας «εσωτερικής διαμάχης» και έλαβαν ευρύτερο χαρακτήρα, με εμπλοκή και του ευρωπαϊκού παράγοντα.

Όταν η χώρα ετοιμάζεται για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, τότε κάθε επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τις διεθνείς αγορές έχει επιπτώσεις. Προφανώς, τα παραπάνω είναι αυτονόητα. Ίσως, όμως, δεν είναι τόσο αυτονόητα για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Ο «πάγος» στον Παύλο Πολάκη από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου φθάνει ωστόσο μέχρις εδώ και σύμφωνα με κομματικά στελέχη αλλά και μέλη της πρωθυπουργικής ομάδας δεν τίθεται άλλο ζήτημα για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Αν τηρηθούν, βεβαίως, τα αυτονόητα!

Το άρθρο της «Αυγής»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης