Ολοκληρώθηκε η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. H Tελετή της Αφής του Αγίου Φωτός συμβολίζει την Ανάσταση του Ιησού και πρόκειται για μία από τις πιο ιερές τελετές που χαρακτηρίζουν την περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα, συνήθως, με την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών. Οι παρευρισκόμενοι δεν φορούσαν μάσκες καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο Ισραήλ έχει ήδη εμβολιαστεί.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος ΙΙΙ, άναψε τις λαμπάδες με το Άγιο Φως και στη συνέχεια, μετέδωσε το Άγιο Φως στους Ορθόδοξους πιστούς και κληρικούς των άλλων θρησκευτικών δογμάτων εντός του Ναού της Αναστάσεως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, θεωρείται θαυματουργική για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ενώ το Άγιο Φως θα μεταφερθεί αεροπορικώς στις ορθόδοξες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, αλλά και της Κύπρου.

Οι φετινοί εορτασμοί για το Πάσχα των Ορθοδόξων στην Ιερή Γη, στην οποία βρίσκονται τόποι προσκυνήματος για τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, επισκιάζονται από μία τραγωδία. Το Ισραήλ πενθεί το θάνατο 45 Εβραίων προσκυνητών που ποδοπατήθηκαν, όταν επικράτησαν συνθήκες πανικού τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης προς τη Μεγάλη Παρασκευή, στη διάρκεια της διοργάνωσης ενός θρησκευτικού φεστιβάλ στα βόρεια του Ισραήλ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς η Ιερουσαλήμ είχε τεθεί σε καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκε σχεδόν μέσα σε μία άδεια εκκλησία.

«Η περσινή χρονιά, ήταν μια χρονιά λύπης» δήλωσε η Ροζαλίν Μανίς, μία πιστή από τη Γιάφα, ιστορική πόλη και αρχαίο λιμάνι της Παλαιστίνης στην ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια, είναι μεταξύ των 400 πιστών που συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία.

«Αυτή τη χρονιά είναι καλύτερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι όπως τις άλλες χρονιές, καθώς πιστοί από ολόκληρο τον κόσμο δεν επισκέπτονται τη χώρα. Σήμερα, είμαστε μόνο εμείς, που ζούμε εντός της χώρας. Αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από την περσινή χρονιά» παρατήρησε η Μανίς.

Το απόγευμα η άφιξη του Αγίου Φωτός στη χώρα μας

Από την ελληνική κυβέρνηση στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, για να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Το πρωί του Σαββάτου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Ο ίδιος παρευρέθηκε στο Καθολικό του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός. «Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα» αναφέρει μέσω Twitter ο Κώστας Βλάσης.

Ο υφυπουργός θα επιστρέψει με το κυβερνητικό αεροσκάφος μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18:30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. «Το πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη» σημειώνει.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης