Σμυρλής: Αναγκαία η μετάβαση των συστημάτων τροφίμων προς την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022, 16:28
Σμυρλής: Αναγκαία η μετάβαση των συστημάτων τροφίμων προς την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης των συστημάτων τροφίμων προς την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα, αλλά και την καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, που αναδύονται από την τρέχουσα δραματική κρίση.

Κεντρικό θέμα συζήτησης του Συμβουλίου ήταν οι παγκόσμιες επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας με έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια.

Υποστηρίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης μιας προσέγγισης Team Europe, ο Σμυρλής επεσήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η θετική δυναμική, που έχει επιτευχθεί σε πολυμερές πλαίσιο, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου. Οι πρωτοβουλίες Team Europe θα πρέπει να επικεντρωθούν στις χώρες που πλήττονται κυρίως από την τρέχουσα κρίση, να θέσουν ως προτεραιότητα την επισιτιστική ασφάλεια και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Χρηματο-οικονομικής Αρχιτεκτονικής για την Ανάπτυξη, της Πράσινης Συμφωνίας και της πρωτοβουλίας της ΕΕ Global Gateway.

O γενικός γραμματέας τόνισε, ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να συνεργαστούν στενά με τη διεθνή κοινότητα, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με σκοπό την κλιμάκωση της πολυμερούς κοινής δράσης.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της, καθώς βρίσκεται εδώ και πολλά έτη στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Η αλληλεγγύη μας αποδεικνύεται ακόμα μια φορά κατά την τρέχουσα κρίση, με την ταχεία ανταπόκριση της χώρας μας κατά την υποδοχή Ουκρανών υπηκόων» σημείωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022, 16:32