Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να βρεθεί λύση στην προεκλογική του δέσμευση σχετικά με το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Για να περάσει το νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό τουλάχιστον από 200 ψήφους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα του Σύριζα μαζί με το ΚΚΕ συγκεντρώνουν 101 ψήφους και εύκολα μπορούν να μπλοκάρουν την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, καθώς έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους προς αυτό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε την αντιπολίτευση στο σύνολό της να ανταποκριθεί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα και εξήγησε πως η πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να βρεθεί λύση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό και τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών.

Η πρόταση της κυβέρνησης θέλει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται ενώ το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα πρέπει να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, δείχνει τις προθέσεις της απέναντι στο θέμα αυτό και καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, εικάζεται ότι η θέση του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται αρκετά κοντά με εκείνες της κυβέρνησης με διαφορές σε επιμέρους σημεία. Η ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου μέχρι στιγμής, τάσσονται υπέρ της ψήφου των αποδήμων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης