Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρά τη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλλει τα εργατικά συνδικάτα στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τη γαλλογερμανική πρόταση, θα προβλέπονται αυτόματες κυρώσεις σε χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την κρίση-χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απώτερος στόχος όλων αυτών των μέτρων που θα συνοδεύουν την «παραβίαση» του προβλεπόμενου ορίου στο έλλειμμα της κάθε χώρας είναι η δημιουργία ισοσκελισμένων εθνικών προϋπολογισμών.

Ήδη η Βρετανία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην προσπάθεια της Γερμανίας να επιβάλλει μια τέτοια θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και αυτομάτων κυρώσεων στους παραβάτες.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρησιμοποιηθούν ως κίνητρο για τους εκπροσώπους των χωρών να συμφωνήσουν σε αυτές τις νέες προτάσεις που προωθούνται κυρίως από τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα μετάσχει και ο Λουκάς Παπαδήμος όπου και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις προκειμένου να συζητηθούν τα νέα μέτρα που θα συνοδεύουν την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Οι εκπρόσωποι της Τρόικα παραμένουν αμετακίνητοι στις απαιτήσεις για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, μείωση των επικουρικών και ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας στο όνομα της μελλοντικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, μετά και τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας, τη στιγμή που η συμφωνία για το PSI παραμένει ανοιχτή και η τρόικα επιμένει στη σκληρή της γραμμή ως προς τις απαιτήσεις της και τις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για την τήρηση των μέτρων που θα απορρέουν από τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

14.00: Αφίξεις Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων

15.00: Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

15.15: Οικογενειακή φωτογραφία

15.30: Σύνοδος Εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως +/- 19:00

Μετά το πέρας της Συνόδου θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα Μ.Μ.Ε..

Διαβάστε επίσης:
«Παραλύει» το Βέλγιο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012, 07:08

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης