Συνδικαλιστής «μάλαμα»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, 11:08


Άφωνη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις για τη δομή της πολυπλόκαμης εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη και που στα σπλάχνα της δραστηριοποιήθηκαν γνωστά ονόματα της πολιτικής, τραπεζικής, δημοσιογραφικής και... νυκτερινής ελίτ της πόλης.

Τις εντυπώσεις βεβαίως κερδίζει ο Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση ενόσω διατελούσε διευθυντής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε..

Η μικρή ιστορία ενός «μεσαίου» συνδικαλιστή

Λίγες μόνον εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011 και την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο Χρήστος Παπαχατζής, μέχρι τότε διευθυντής της Β` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, τοποθετείται στη νευραλγική θέση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε.. Η τοποθέτηση αυτή έγινε επίσημα και με τον νόμο και με τα απαραίτητα έγγραφα να έχουν υπογραφεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο Χρήστος Παπαχατζής δεν ήταν βεβαίως ο οποιοσδήποτε Διευθυντής Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης. Από το 1995 έως το 2005 κινήθηκε δραστήρια και με επιτυχία στον συνδικαλιστικό χώρο των εφοριακών ως στέλεχος και αργότερα επικεφαλής της κλαδικής οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η συνδικαλιστική του πορεία κάλυψε τις περιόδους Ανδρέα Παπανδρέου και Σημίτη, για να καταλήξει επί περιόδου Γιώργου Παπανδρέου και Βενιζέλου να φθάσει στην κορύφωση της καριέρας του ως ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε..

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες από ανώτερους δικαστικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης, η «τυπολογία» του Χρήστου Παπαχατζή ήταν γνωστή από τα μέσα της δεκαετίας του `90. Πιο συγκεκριμένα, ο συνδικαλιστής των εφοριακών που αναρριχήθηκε στο αξίωμα του προέδρου στο αρμόδιο Σωματείο έδωσε από νωρίς δείγματα γραφής, στηρίζοντας συναδέλφους του εφοριακούς που συνελήφθησαν για δωροδοκία, εκβίαση και απιστία και μάλιστα επ’ αυτοφώρω.

Προφανώς, η συνδικαλιστική του ηθική αποτέλεσε και την «προίκα» πάνω στην οποία βασίστηκε η ανέλιξή του.

«Της νύχτας τα καμώματα…!»

Το γεγονός και μόνον ότι στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια της Ε.Υ.Π. συμμετείχαν ένας γνωστός επιχειρηματίας νυκτερινών και όχι μόνον κέντρων διασκέδασης, ο Μάρκος Καραμπέρης, της γνωστής οικογενείας, και το διευθυντικό στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε. αλλά και ανώτερα τραπεζικά στελέχη (Τράπεζα Πειραιώς και Πανελλήνια Τράπεζα) καταδεικνύει πως η σπείρα είχε «βαθιές» ρίζες στην τοπική κοινωνία και απολάμβανε «πολλαπλή» προστασία.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι οι εξής:

Α) Ο Χρήστος Παπαχατζής χαίρει της προσωπικής εκτίμησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών αλλά και απολαμβάνει τα ευεργετήματα που συνεπάγεται η υπαγωγή του στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Β) Ο Μάρκος Καραμπέρης, γιος επιχειρηματία νυκτερινών κέντρων, συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ. ως προσωπική επιλογή του Γιώργου Καρατζαφέρη, για να διεκδικήσει τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη με τον συνδυασμό του Κυριάκου Βελόπουλου στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.


(ΦΩΤΟ: Καραμπέρης με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ.)

Πέραν τούτου και της πολιτικής προστασίας που απολαμβάνει από το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, ο Μάρκος Καραμπέρης συνδέεται με τον επιχειρηματία Πάπιστα, ιδιοκτήτη της «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.», διά της οποίας ο ηγούμενος Εφραίμ «διοχετεύει» μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Μονής Βατοπεδίου. Είναι ο Μάρκος Καραμπέρης ο οποίος πρωταγωνιστεί σε περίφημο video όπου συνομιλεί για τις περίεργες βατοπεδινές υποθέσεις μετά του δικηγόρου του Εφραίμ, κ. Κουκοβίνου. Ο Μάρκος Καραμπέρης είναι κουμπάρος του Πάπιστα και του βάπτισε το μικρότερο παιδί του, δίνοντάς του το όνομα... Εφραίμ βεβαίως!

ΦΩΤΟ: Καραμπέρης με τον Κ. ΒελόπουλοΜε λίγα λόγια, ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής αυτής οργάνωσης διαθέτει στελέχη του κρατικού μηχανισμού (Χρήστος Παπαχατζής), συνεργάζεται με τραπεζικά στελέχη μεγάλου βεληνεκούς, προστατεύεται από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη και απολαμβάνει την προστασία ισχυρού εκκλησιαστικού, παρεκκλησιαστικού και επιχειρηματικού κυκλώματος που υπόσχεται ο πανίσχυρος τότε (αλλά και τώρα) ηγούμενος Εφραίμ.

Παράλληλα εκμεταλλεύεται την προστασία που του παρέχουν τρία ενεργά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Θεσσαλονίκης, ένας απότακτος της αστυνομίας και άτομα που κινούνται από τον χώρο των ιδιωτικών σεκιούριτι έως τις παρυφές του περιβάλλοντος του προέδρου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και που ακουμπά και το πρώην (;) δυναμικό της ομάδας ποδοσφαίρου.

Σε ημερίδα για το νέο φορολογικό ο υπουργός και ο συνδικαλιστής…

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 2011 στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα κεντρικός πυλώνας για τη διαχείριση της οικονομίας και της ανάπτυξης», αναζητώντας τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, παρατηρήσαμε το όνομα του κ. Παπαχατζή, δ/ντη της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Λίγες ώρες αργότερα θα ανέβαινε στο βήμα και ο αντιπρόεδρος, υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, φίλος του κυρίου Παπαχατζή.Νέες προσαγωγές και συλλήψεις

Μεταξύ των εμπλεκομένων φέρεται να είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, σερβικής καταγωγής, ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς, για τον οποίο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι προσήχθη στην Ασφάλεια για κατάθεση και όχι ως ύποπτος. Επισημαίνεται ότι η σύλληψη ή η προσαγωγή για κατάθεση του Μίλαν Τζούρτζεβιτς έχει ήδη αναστατώσει τους ποδοσφαιρικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης αλλά και την οικογένειά του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των 52 συλληφθέντων, οι οποίοι οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα, είναι οι δικηγόροι Ζήνδρος και Σταμπούλης, ενώ οι τραπεζικοί υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται είναι οι Σαρίδης και Καβρακύρης, ενώ ο εφοριακός ονομάζεται Αν. Μουταφίδης.

Η δράση του κυκλώματος

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, οι αστυνομικοί που κατηγορούνται έδιναν πληροφορίες στο κύκλωμα για τους προγραμματισμένους ελέγχους της αστυνομίας έναντι χρημάτων.

Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής. Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

Εξηγήσεις από το ΣΔΟΕ


Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις αλλά και να διαλυθούν οι υποψίες ότι το ΣΔΟΕ δεν συμμετείχε στις έρευνες για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης της Θεσσαλονίκης λήγω της παρουσίας του Χρήστου Παπαχατζή στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με λεπτομέρειες για τη δράση του Σώματος στην υπόθεση αυτή.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Αναφορικά με την διεξαγόμενη έρευνα στη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοινώνονται τα εξής, σχετικά με τη συμβολή του στην διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων:

Στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνέλεξε άμεσα από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και τα παρέδωσε στα γραφεία της σε εντεταλμένο αστυνομικό.

Στις 29-7-2011 η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία, παρέδωσε το ΣΔΟΕ σε εντεταλμένους αστυνομικούς στις 8-8-2011, 10-8-2011, 17-8-2011, 6-9-2011, 23-9-2011 και 30-11-2011, ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των ερευνών που διεξάγει ως διωκτική αρχή, το ΣΔΟΕ συνδράμει άμεσα τις προσπάθειες κάθε άλλης διωκτικής αρχής και επικουρεί πάντα την ελληνική Δικαιοσύνη, με αυτονόητο σεβασμό στους χειρισμούς της. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και στελέχη του ίδιου του ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Και αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις.


Διαβάστε επίσης:

Xειροπέδες στα "άσπρα κολάρα"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, 23:42