Έπειτα από δύο βραβεύσεις και πολλά χαμόγελα, η βραχύχρονη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι θα ολοκληρωθεί με ένα πολιτικό ραντεβού και συνομιλίες με εκπροσώπους των μεγαλύτερων γαλλικών επιχειρήσεων και τραπεζών.

Αν και το χθεσινό ραντεβού με τον Φρανσουά Ολάντ δεν έχει και πολύ μεγάλη πολιτική σημασία, η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ιδιαίτερα σε αυτήν τη φάση και με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό αδιέξοδο, κρίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα όμως από όλα αυτά, το ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώνεται στις προθέσεις του γαλλικού κεφαλαίου και στο εάν αυτό είναι διατεθειμένο να ρισκάρει άμεσα επενδύσεις στην ΕλλάδαΑυτήν τη στιγμή, όλα τα βλέμματα στην Ευρώπη στρέφονται προς τη Γαλλία, αφού οι καγκελαρίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαισθάνονται πως ολοκληρώνεται ο κύκλος της Άνγκελα Μέρκελ και ταυτόχρονα πως το πολιτικό τοπίο στο Βερολίνο είναι εξαιρετικά θολό. Από την άλλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερωθεί προφανώς συνοπτικά για το τι ακριβώς παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο με την κρίση του Λιβάνου και τις ανακατατάξεις στη Σαουδική Αραβία καθώς και με τον άξονα Ιράν-Τουρκίας-Ρωσίας.

Ο Μακρόν ολοκλήρωσε πρόσφατα μια επίσκεψη στην περιοχή τη στιγμή που η Γαλλία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη νέα κρίση του Λιβάνου. Πέρα όμως από όλα αυτά, το ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώνεται στις προθέσεις του γαλλικού κεφαλαίου και στο εάν αυτό είναι διατεθειμένο να ρισκάρει άμεσα επενδύσεις στην Ελλάδα. Μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο διακυβέρνησης, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αναμενόμενα προβλήματα μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Με τους Γάλλους επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας θα έχει έναν νέο κύκλο επαφών μετά τη γνωστή συνάντησή του με αυτούς πριν από λίγο καιρό στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Σημαντική συνάντηση θα είναι και αυτή με τους εκπροσώπους των Ρότσιλντ, αφού είναι αυτή η τράπεζα η οποία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό – προγραμματισμό της εξόδου της χώρας στις αγορές αλλά και τη διαμόρφωση συνθηκών για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να είναι ευχαριστημένος, διότι οι δύο βραβεύσεις του, η μία από την επιθεώρηση Polilique Internationale και η άλλη από τον δικηγορικό σύλλογο στο Παρίσι, περιέβαλαν την ιδιωτική αυτή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με κάποια αίγλη, ενώ η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν και τους επιχειρηματίες προσδίδει ουσία σε αυτό το διήμερο επαφών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης