Με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων της Ιταλίας Τζανφράνκο Φίνι, συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Ρώμη, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Πετσάλνικος, μεταξύ των άλλων, ευχαρίστησε την ιταλική βουλή, τον ιταλικό λαό και την κυβέρνηση της χώρας, για τη συμπαράσταση που δείχνουν προς την Ελλάδα, προς την κυβέρνηση και το κοινοβούλιό της, που «πήρε δύσκολες αποφάσεις καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά, κυρίως, για τη συμπαράσταση που επιδεικνύουν προς τον ελληνικό λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα καταβάλλει μια σαφώς μεγάλη προσπάθεια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και τα προηγούμενα δυο χρόνια κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα, κατά 6,5% σε σχέση με το ΑΕΠ της. Είναι η μεγαλύτερη μείωση που πέτυχε ποτέ ευρωπαϊκή χώρα και όχι μόνο, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και συνεχίζουμε να προχωρούμε προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που
πρέπει να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος.

Για να καταστήσει σαφέστερο το μέγεθος των θυσιών και της όλης προσπάθειας, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε έναν παραλληλισμό: «Αν η Ιταλία ήταν αναγκασμένη να μειώσει κατά 6,5% το έλλειμμά της, αυτό θα σήμαινε, συνολικά, μέτρα ύψους εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάτι που βοηθά να αντιληφθεί, κανείς, τις τεράστιες θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός».

Με τον αντιπρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, Ρόκο ΜπουτιλιόνεΟ πρόεδρος της Βουλής, αφού επανέλαβε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, κατέστησε σαφές ότι «δεν αρκεί μόνον η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέσα, όπως, για παράδειγμα, τα αναπτυξιακά ευρωομόλογα, που θα ήταν, οπωσδήποτε, μια χρήσιμη μέθοδος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς από Ιταλίδα δημοσιογράφο «αν ενοχλείται από το ότι στη Ρώμη -όπως έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι- πολλοί αναφέρονται στην Ελλάδα ως αρνητικό μέτρο σύγκρισης, για τι το θα μπορούσε να συμβεί, μελλοντικά, στην Ιταλία», ο κ. Πετσάλνικος, απάντησε: «Θα έλεγα ότι θα μπορούσε, κανείς, να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως καλό παράδειγμα. Παράδειγμα αποφασιστικότητας, δηλαδή, για το πώς μπορεί να βγει, μια χώρα, με σκληρή δουλειά, από την κρίση. Οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα, πήρανε και παίρνουμε όχι ευχάριστες αποφάσεις, αλλά, πάνω απ΄όλα έχουμε επίγνωση της ευθύνης μας, απέναντι στη χώρα μας, στους Ευρωπαίους εταίρους και κυρίως για το ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας δρόμος μεγαλύτερης σιγουριάς και ασφάλειας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».

Οι κ.κ. Πετσάλνικος και Φίνι συμφώνησαν στο ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, ως χώρες της Ευρωζώνης, της Μεσογείου, με εγγύτητα στη βόρειο Αφρική και κοινή πολιτιστική κληρονομιά, έχουν περιθώρια για την ανάπτυξη μιας ακόμη στενότερης συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής των αντιπροσώπων Τζανφράνκο Φίνι, θέλησε, από την πλευρά του, να υπογραμμίσει ότι «η σημασία των διμερών αυτών ανταλλαγών ανάμεσα στα κοινοβούλια των δυο χωρών, εστιάζεται, πρώτα απ’ όλα, στο να εκφράσουμε πλήρη κατανόηση και στήριξη προς το μεγάλο αίσθημα ευθύνης με το οποίο, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν την δράση των αντίστοιχων κυβερνήσεων.

Ο στόχος είναι ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών, να αρχίσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η δυνατότητα γρήγορης εξόδου από την κρίση στην οποία βρίσκεται όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Τζανφράνκο Φίνι«Συμφωνήσαμε απόλυτα στο ότι κάθε κυβέρνηση και κοινοβούλιο πρέπει να κάνει ό,τι του αρμόζει, σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ότι είναι γενικότερο συμφέρον -όχι μόνον των Ιταλών και των Ελλήνων- να υπογραμμίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παράλληλα με μια πολιτική συγκράτησης των δημοσίων δαπανών, είναι όλο και πιο επείγον να εφαρμοσθεί, με ουσιαστικό τρόπο, μια πολιτική που να φέρει την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας», πρόσθεσε ο κ.Φίνι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρόεδρο της Βουλής, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Πετσάλνικο, «διαπιστώθηκε ότι στην κρίση αυτή, που είναι παγκόσμια και αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλη τη Δύση, γενικότερα, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες συνδέονται από στενότατη φιλία, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, πρέπει να έχουν επιπλέον επίγνωση της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα, με κύριο στόχο τον ίσο
καταμερισμό των πόρων της Ένωσης και την ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή, ακριβώς, προς τη Μεσόγειο».

Ο Φ. Πετσάλνικος συναντήθηκε επίσης με τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, μέλη της οποίας είχαν επισκεφθεί την ελληνική Βουλή στις αρχές Μαρτίου.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης