Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει τη Δευτέρα, 28 Ιουλίου, στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με βασικό θέμα συζήτησης την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ήδη ο κ. Σαμαράς έχει ενημερωθεί για κάθε πτυχή των διαπραγματεύσεων από τον κ. Αναστασιάδη και, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, «φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γκιουλ αλλά και του Έρογλου, και εννοείται ότι στα πλαίσια των άρρηκτων σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας αυτά θα συζητηθούν τη Δευτέρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας παραβρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή, την οποία έκτοτε η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι αποκαλούν «ειρηνευτική επιχείρηση».

Μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που έγινε την Κυριακή, ανήμερα της εισβολής, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Γκιουλ μίλησε για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν «σε ένα νέο συνεταιρικό κράτος στη Κύπρο» το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, είπε ότι βλέπει «θετικούς παράγοντες» για την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Μίλησε για λύση που θα εγγυάται «στάτους κβο ισότητας της Τουρκικής Κύπρου». Και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «πάντα ως εγγυήτρια και μητέρα πατρίδα, δεν θα αφήσει ποτέ τους Τουρκοκυπρίους να είναι μειοψηφία σε ένα ελληνικό κράτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν τούτου και επειδή στις δηλώσεις του ο Γκιουλ κατηγορεί και «τη στάση της Ελλάδος», είπε η κ. Βούλτεψη στο ΚΥΠΕ, «Κύπρος και Ελλάδα θα καθορίσουν τη στάση τους».

Η Ελληνίδα κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε ακόμα εάν κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός θα κάνει μία δήλωση με την οποία θα κλείνει το θέμα που δημιουργήθηκε με τη διαμάχη μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Ελένης Θεοχάρους σχετικά με την κατάθεση στην ΕΕ έγγραφου της Τουρκίας στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία περιγράφεται ως νεκρή, με επικρίσεις της ευρωβουλευτού γιατί η Ελλάδα δεν αντέδρασε, όπως λέει, μη αποδεχόμενη την επίδοση κειμένου με τέτοια θέση.

«Για την Αθήνα δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπάρχει ούτε τώρα θέμα που να μπορεί κάποιος να μιλήσει για ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου. Ισχύουν οι διευκρινήσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών, και οι σχέσεις μας είναι στενές και ισχυρές όσο ποτέ άλλοτε» απάντησε.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης