Φίλιππος Καραμέτος, Σωτήρης Σκουλούδης

Η τελετή, όπως αρμόζει σε περίοδο Μνημονίου, ήταν λιτή και απέριττη. Ο κήπος του προεδρικού μεγάρου άνοιξε για τους 1.000 και πλέον επίσημους καλεσμένους που γιόρτασαν την 42η επέτειο της Δημοκρατίας. Δίχως υπερβολές και ευτράπελα η βραδιά κύλισε ομαλά. Η επαναφορά του εορτασμού μετά από 5 χρόνια, με πρωτοβουλία του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, στέφθηκε -οργανωτικά- με επιτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τζιτζίκια, προτού υπερκαλυφθούν από τους ήχους της μουσικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού με το τραγούδι «αν θυμηθείς τ’όνειρο μου», θύμιζαν ότι το καλοκαίρι βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Όσοι τίμησαν με την παρουσία τους τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέφθαναν από τις 19.30 το απόγευμα ώστε στις 20.00 -όπως ορίζει το Πρωτόκολλο- να ξεκινήσει «σεμνά και ταπεινά» η τελετή. Άπαντες πέρασαν από ανιχνευτή μετάλλων πριν κατέβουν τα σκαλιά, αλλά αν παρατηρούσε κάποιος πιο προσεκτικά, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν τήρησαν την…παράδοση του βαθύχρωμου ενδύματος.

Οι φωτογράφοι είχαν λάβει τις θέσεις τους απέναντι από τα σκαλιά του προεδρικού. Οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν παρατεταγμένοι και ανέμεναν σε αναμμένα κάρβουνα, λόγω και της ζέστης, τους κ.κ. Τσίπρα και Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από την κυβερνητικό εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Δ. Τζανακόπουλο, ενώ παραπίσω εθεάθη ο κ. Μπαλαούρας. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κατέβηκε τα σκαλιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφού παιάνισε ο εθνικός ύμνος, απηύθηνε το μήνυμά του για την γιορτή της Δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρόεδρο κατηφόρισαν προς το κιόσκι του Μεγάρου, ενώ οι υπόλοιποι εκλεκτοί καλεσμένοι διασκορπίστηκαν στον κήπο. Κάποιοι κάθισαν στα λευκοστρωμένα τραπεζάκια, άλλοι επέλεξαν να κάνουν μία πρώτη στάση στον λιτό μπουφέ που περιελάμβανε καναπεδάκια με τόνο, λαχανικά, αναψυκτικά και κρασιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Kαθ΄οδόν για το κιόσκι του προεδρικού

Λιτή και σεμνή η δεξίωση στο προεδρικό

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Η χθεσινοβραδινή σύναξη στην αυλή του προέδρου ήταν προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες λιτότητας, χωρίς να προκληθεί το δημόσιο αίσθημα. Οι παρευρισκόμενοι ήταν αισθητά μειωμένοι και προσκλήθηκαν ύστερα από αυστηρή επιλογή, άνευ συζύγων, από το επιτελείο του προέδρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Λουκάς Παπαδήμος. Στο χώρο εθεάθησαν πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι: Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Φίλης, Έλενα Κουντουρά, Θοδωρής Δρίτσας, Tέρενς Κουίκ, Νίκος Παππάς μετά του πατρός του, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Μουζάλας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Τόσκας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη κ.α..

Κουβεντούλα Μπουκώρου-Σαμαρά

Τα μυστικά του Πολύδωρα...

Παράλληλα οι: Νίκος Βούτσης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Σκρέκας, Πέτρος Ευθυμίου, Όλγα και Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιλτιάδης Βαριβιτσιώτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Xρήστος Μπουκώρος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Χαλβατζής, Nάντια Βαλαβάνη, Κατερίνα Μάρκου, Κώστας Ζουράρις, Δημήτρης Καμμένος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Σιούφας, Γιώργος Τραγάκης, Γιάννης Μανιάτης, Χαράλαμπος Αθανασίου και αρκετοί ακόμη οι οποίοι ήταν πιο… φειδωλοί στις κινήσεις τους εντός του χώρου.

Μεταξύ των καλεσμένων ήταν επίσης ο Κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, η νυν πρόεδρος της ΕτΕ, Λούκα Κατσέλη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Από τη δικαστική εξουσία παρούσες ήταν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Στους κήπους εθεάθησαν ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου, το δίδυμο της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης-Διονύσης Τσακνής, πολλοί αντιστασιακοί και δημοσιογράφοι που προσπαθούσαν να αποσπάσουν έστω και ένα σχόλιο από… συγκεκριμένους βουλευτές ή έστω πρώην πρωθυπουργούς.

O κ. Λυκουρέζος με τον Βασίλη Κικίλια και τον Γ. Κεφαλογιάννη

Από τα υψηλά κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ναύαρχος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Χρίστος Βαΐτσης, αντιπτέραρχος, αρχηγός ΓΕΑ.

Στις πιο ηχηρές απουσίες περιλαμβάνονται οι: Κώστας Καραμανλής (απών λόγων διακοπών), Γιώργος Παπανδρέου, Ζωή Κωνσταντοπούλου (απέρριψε την πρόσκληση) και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

H συζήτηση στο κιόσκι με φόντο την πισίνα

Τσίπρας-Παυλόπουλος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η άτυπη συνάντηση «σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα» του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γνωστό κιόσκι στο βάθος του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αναλυτικά στη δήλωσή του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σήμερα για τη Δημοκρατία εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη εμφάνισή του στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου το 2008, ως πρόεδρος του Συνασπισμού, τότε. Την εποχή εκείνη όλα τα φλας και η προσοχή των καλεσμένων του Προέδρου Κάρολου Παπούλια ήταν στραμμένα επάνω του. Όχι τόσο για την εμφάνισή του (και πάλι άνευ γραβάτας) όσο για τη συνοδό του, Καντίτσα Σάνκο, τη μετανάστρια που συνόδευε τότε τον Αλέξη Τσίπρα, που τώρα ζει στο Λονδίνο και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό περνά όμορφες οικογενειακές στιγμές.

Αν εξαιρέσει κάποιος τη δυσφορία Λεβέντη για την παρουσία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλου (μη εκλεγμένος πολιτικός αρχηγός) και το κακό κλίμα μεταξύ Καμμένου-Γεννηματά, κατά τ’ άλλα η κουβέντα εξελίχθηκε ομαλώς.

Περί.. γραβάτας

Προσφιλές θέμα τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και το εσωτερικό, η γραβάτα μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα πολιτικά πηγαδάκια των κήπων του Προεδρικού Μεγάρου.

«Ο πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών χωρίς γραβάτα, αλλά που θα πάει θα τη φορέσει» αστειεύθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος και έδωσε το έναυσμα για να ακολουθήσει διάλογος περί …γραβάτας μεταξύ του πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να μάθει πόσες γραβάτες έχει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και αν ξέρει να τις δένει.

«Έμαθα κατά τη θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό», απάντησε ο πρωθυπουργός, λύνοντας έτσι ένα από τα …μυστήρια της γραβάτας που τον ακολουθούν.

Συζήτηση στο κιόσκι

Καλό κλίμα στη συζήτηση, μία ημέρα πριν την πρόταση Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η παρουσία του Νίκου Βούτση, επίσης χωρίς γραβάτα, προκάλεσε λίγο αργότερα δεύτερο γύρο σχολίων με τους παριστάμενους να χαρακτηρίζουν τον Πρόεδρο της Βουλής ως «προτελευταίο των Μοϊκανών».

Τα πηγαδάκια…

Στο γρασίδι σχηματίστηκαν τα πρώτα πηγαδάκια των «γαλάζιων» βουλευτών. Νικήτας Κακλαμάνης, Καραμανλής jr, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Βλάχος, συζητούσαν επί μακρόν τα τεκταινόμενα με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να βρίσκει πρόσφορο έδαφος και να παρεμβαίνει στην κουβέντα. Άλλωστε τον ενώνουν πολλά περισσότερα με τους προαναφερθέντες βουλευτές, απ’ ότι τον χωρίζουν.

Παπαγγελόπουλος, Σιούφας, Κουμουτσάκος, Βλάχος, Κακλαμάνης

Οι γυναίκες της βραδιάς εντυπωσίασαν με τα κομψά σύνολα που επέλεξαν. Η Κατερίνα Μάρκου εμφανίστηκε με ένα κίτρινο φόρεμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος με μαύρο παντελόνι και άσπρο τοπ, περίπου τις ίδιες αποχρώσεις επέλεξε η Φώφη Γεννηματά, ενώ η υπουργός Τουρισμού με ένα ολόμαυρο ένδυμα, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και η Όλγα Κεφαλογιάννη με μπλε ριγέ φόρεμα.

Οι αφίξεις των γυναικών της βραδιάς

Αφότου είχε ξεκινήσει η δεξίωση εμφανίστηκε χαμογελαστός και «ηλιοκαμένος» ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, προσπαθώντας να εγκλιματιστεί. Στην παρέα του προστέθηκε γρήγορα ο… «γραβατωμένος» Γιώργος Κατρούγκαλος και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Κατρούγκαλος με Κατσέλη και Στουρνάρας

Λίγα μέτρα παρακάτω ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιώργος Μίχαλος, απολάμβανε την κουβέντα με την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Γεράσιμο Γιακουμάτο και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο Κ. Μίχαλος, η κα Κεφαλογιάννη απασχολείται με το κινητό της, ο Σίμος Κεδίκογλου συζητά στο τραπέζι

Την ίδια ώρα, το πηγαδάκι των ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Ζουράρις, Δ. Καμμένος) είχε στηθεί. Γνήσιος τζέντλεμαν ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις έκανε υπόκλιση στην υπουργό Τουρισμού με τον Δημήτρη Καμμένο να τελεί χρέη φωτογράφου για την ανάμνηση της στιγμής…

Καμμένος, Κουντουρά, Ζουράρις

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, κατακλύστηκε από ερωτήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά απέφυγε να επισέλθει σε λεπτομέρειες, πέραν από αυτές που έχουν γίνει γνωστές. Ο πατέρας του, Στέλιος, φορώντας τη μαύρη τσάντα με τα προσωπικά του είδη, επέλεξε τη συντροφιά του Αλέκου Φλαμπουράρη (λόγω ζέστης έβγαλε το σακάκι) και του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Ο Νίκος Παππάς συζητά για τα τηλεοπτικά

Στις θερμές χειραψίες μπορούν να περιληφθούν αυτές του Νίκου Χριστοδουλάκη με τον Στέφανο Τζουμάκα, του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κ.α.

Ο βιαστικός επίτροπος...έδωσε το παρών στο προεδρικό λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σενεγάλη

Καθ΄όλη τη διάρκεια της δεξίωσης οι τρεις «σιδηρές» κυρίες της Δικαιοσύνης: Βασιλική Θάνου, Ξένη Δημητρίου, Μαρία Παπασπύρου, παρέμειναν μαζί έως και την αποχώρησή τους περί τις 22.00 το βράδυ.

Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα θερμός με την κυρία Θάνου την οποία όχι μόνο χαιρέτησε, αλλά και ασπάστηκε. Απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, που πλησίασε την παρέα, είπε: «Να φύγουμε, δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη».

Διάλειμμα για… τσιγάρο

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν χαλαρή και κινήθηκε περισσότερο στο κέντρο του κήπου. «Έλα Αμανατίδη πάμε να καθίσουμε» φώναξε στον υφυπουργό Εξωτερικών, κατευθυνόμενη προς τα τραπέζια με συνδαιτημόνες την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, κρατώντας πάντα ανά χείρας το λευκό πακέτο «BF».

Η κα. Γεροβασίλη απολαμβάνει το τσιγάρο της

Το τσιγάρο του απολάμβανε και ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ώσπου είδε τον πρωθυπουργό να πλησιάζει και το έσβησε άρον-άρον.

Ο κ. Σπίρτζης εν αναμονή του κ. Τσίπρα σπεύδει να αποχωριστεί το τσιγάρο

Αβραμόπουλος ο βιαστικός

Με γοργό βάδην μπήκε στο προεδρικό ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αφού έπιασε τις πρώτες χειραψίες, κινήθηκε προς τον χώρο όπου στεκόταν ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ενόσω προχωρούσε ακούστηκε μία φωνή (θαυμαστή του;) «καλό παιδί ο Δημήτρης». Κάποια στιγμή φώναξε στον Κ. Μητσοτάκη: «Πρόεδρε έλα για μια φωτογραφία», ενώ την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστουδάκης έλεγε σε κάποιον της παρέας του: «Άσε τον Τσίπρα, πάμε προς τον Μητσοτάκη».

Κάπως έτσι το πηγάδι μεγάλωσε γύρω από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ο πρωθυπουργός περιστοιχιζόταν από τους συντρόφους του και το δίδυμο της ΕΡΤ, Τσακνή και Ταγματάρχη.

Η αναμνηστική φωτογραφία

Η αναχώρηση Τσίπρα

Έφτασε τελευταίος και έφυγε τελευταίος. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός που αποχώρησε από το αίθριο του Μεγάρου. Η συζήτηση στο κιόσκι τελείωσε σχετικά νωρίς, αλλά σε κάθε βήμα προς την έξοδο, σταματούσε για τις απαραίτητες χειραψίες με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, αντιστασιακούς κτλ.

Περιτριγυρισμένος ο πρωθυπουργός

Κατά την αποχώρησή του συνάντησε και τον Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντάς του: «Καλά που φόρεσες γραβάτα στον Άγιο Δημήτριο για να ξεχωρίζεις ότι είσαι δεξιός».

Εν συνεχεία κάποιος προσκεκλημένος του ανέλυε την σταδιοδρομία του ως μηχανικός (σ.σ. συνάδελφος του Τσίπρα. Στο σύντομο διάλογο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο πρωθυπουργός αστειευόμενος είπε: «Με αυτές τις καταστάσεις πρέπει να σε έχουμε στα όπα, όπα». Τελικά στις 9.47 πήρε την ανηφόρα για την πόρτα της εξόδου.

Βουλευτές, είτε ανήκουν στο γαλάζιο, το κόκκινο, το πράσινο στρατόπεδο, άφησαν στην άκρη τις φωνές και τις κοκοραμαχίες για την αίθουσα του κοινοβουλίου. Στον κήπο του Μεγάρου τα χαμόγελα και τα φλυναφήματα περίσσευαν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων…

Παρακάτω δείτε το photogallery από την εκδήλωση:

H θερμή χειραψία των δύο κυβερνητικών εταίρων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Τρύφων Αλεξιάδης, με τον Αλέκο Φλαμπουράρη

Σαμαράς, Πλακιωτάκης, δεξιά ο κ. Αρζόγλου

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και αριστερά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Σύντομο τετ-α-τετ Σαμαρά-Μητσοτάκη

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Νίκος Φίλης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Μεταφορών

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έδινε τον τόνο...

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης