Σε σύσκεψη καλεί σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση και επιστροφή των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα, Τετάρτη 24 Μαΐου στις 11:00 π.μ., σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος, όπου θα επικυρωθεί η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης από την νεοεκλεγμένη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Προεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή της με τους πολιτικούς αρχηγούςΑκολούθως μέχρι το Σαββατοκύριακο θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί την Πέμπτη και θα ορκιστεί την Παρασκευή.

Χθες υπενθυμίζεται πως έκλεισε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς, όπως αναμενόταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης. Τόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψαν τη διερευνητική εντολή. 

Σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, όπως αναμενόταν, δεν απέφερε καρπούς, οπότε με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία περνά στο επόμενο στάδιο που προβλέπει τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με πιθανότερο πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Δεξιά, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης ΣαρμάςΥπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επισπεύδεται η σύγκληση της Βουλής για την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Ειδικότερα, στις 18:00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Την ίδια ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών, με την ημερομηνία να έχει «κλειδώσει» για τις 25 Ιουνίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης