«Συγγνώμη, τεχνικό λάθος» απαντούν οι Τούρκοι για την προβοκάτσια στον Νίκο Δένδια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, 12:03
«Συγγνώμη, τεχνικό λάθος» απαντούν οι Τούρκοι για την προβοκάτσια στον Νίκο Δένδια

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Στο θέμα αναφέρθηκε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, λέγοντας ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. «Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ήταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού».

Πάντως, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης και είχε δοθεί άδεια υπέρπτησης του αεροσκάφους που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, 13:02