O φάκελος με τις υποψηφιότητες κλείνει την Παρασκευή. Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε προεκλογικό οργασμό, αναζητώντας τους καταλληλότερους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας κατεβαίνει στην Κέρκυρα η Άντζελα ΓκερέκουΤο Μέγαρο Μαξίμου έριξε τελικά την πολιτική βόμβα, δηλαδή τη μετεγγραφή της Άντζελας Γκερέκου. Η Κερκυραία βουλευτίνα αποφάσισε να κατέβει με το ψηφοδέλτιο της γαλάζιας παράταξης. Η απόφαση αυτή της υφυπουργού Πολιτισμού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έστειλε το πρωί της Πέμπτης επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του.

Πριν από την επίσημη τοποθέτηση της Άντζελας Γκερέκου, στο πράσινο στρατόπεδο δήλωναν άγνοια για τα όσα λέγονταν και κυκλοφορούσαν περί επαφών της κας Γκερέκου με τον κ. Σαμαρά και διαβεβαίωναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικό, ωστόσο απειλούσαν με κλιμάκωση των αντιδράσεών τους σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επαληθευόταν.

Η επιστολή Γκερέκου και η… άγνοια της Χαριλάου Τρικούπη
 
Την Τετάρτη, πηγές του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισαν να υπάρξει και επιστολή Βενιζέλου –όπως και έγινε– προς τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό, όπου θα τονιζόταν μεταξύ άλλων ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία πολέμου για τους μέχρι πρότινος κυβερνητικούς εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χαριλάου Τρικούπη παρέπέμπε μάλιστα σε δήλωση που διένειμε την περασμένη Δευτέρα η ίδια η βουλευτής και κουνούσε απειλητικά το δάχτυλο στον πρόεδρο της ΝΔ, ώστε να το σκεφτεί εις διπλούν πριν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

«Η διαδρομή μου στην πολιτική με δίδαξε ότι οι πολίτες αξιώνουν καθαρή θέση, συνεπή στάση, υπεύθυνη συμπεριφορά. Γι’ αυτό και δε θα μπορούσα παρά να συνεχίσω όπως ακριβώς ξεκίνησα αυτή τη διαδρομή, ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα. Έχω το χρέος να τιμήσω την παράταξη που με ανέδειξε και, κυρίως, τις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους που με εμπιστεύθηκαν σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

»Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνεργασία και η ενότητα είναι ο μόνος δρόμος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο χρόνος θα δικαιώσει αυτή την προσπάθεια. Ενώνω τις δυνάμεις μου με εκείνες όσων ασπάζονται την ανάγκη για έναν ισχυρό τρίτο πόλο, με αναβαθμισμένη θέση σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής. Που θα κάνει πράξη μια άλλη στρατηγική για τη χώρα, αξιοποιώντας προς όφελος των πολλών τις δυνατότητες και την ασφάλεια που εγγυάται η συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

»Αυτή την ελπίδα των συμπολιτών μου θέλω να εκφράσω. Και με αυτό το όραμα θα συνεχίσω την πορεία μου στο πλευρό τους» είχε αναφέρει στην επιστολή της η Άντζελα Γκερέκου.

Πυρετός για τα ψηφοδέλτια

Στο Επικρατείας, το Μαξίμου φαίνεται πως προσανατολίζεται σε πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής το οποίο θα ξεπερνά τα κομματικά σύνορα. Στη δεύτερη και τρίτη θέση κατεβαίνουν οι δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Δημήτρης Σταμάτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ ακούστηκαν και τα ονόματα του Σταύρου Παπασταύρου, αλλά και του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου. «Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Σαμαρά» διαμηνύει πάντως το Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου, η επταμελής επιτροπή περνά από κόσκινο όλες τις υποψηφιότητες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι το 70% των υποψηφιοτήτων να προέρχονται από το κόμμα και σε ποσοστό 30% από εκείνους που συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας φιγουράρουν στο Επικρατείας, ενώ ως επτασφράγιστο μυστικόπαραμένει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Στην Α’ Αθήνας υποψήφιος θα είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Φίλης, ενώ στη μεγάλη περιφέρεια της Β’ Αθήνας κατέρχονται οι Στάθης Παναγούλης, Άνετα Καββαδία και Νίκος Ξυδάκης.

Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι οι υποψηφιότητες του Θόδωρου Παραστατίδη και του Οδυσσέα Βουδούρη πήραν το πράσινο φως. Γράψε-σβήσε και στους Ανεξάρτητους Έλληνες με τον υπεύθυνο για τις λίστες, Παναγιώτη Σγουρίδη να συζητά με τον πρόεδρο Πάνο Κάμμενο τις καλύτερες επιλογές, έπειτα από την τοποθέτηση του Τέρενς Κουίκ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο Πάνος Καμμένος παίζει «man to man» τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Κριστόφ Βαζέχα τον οποίο θέλει να κατεβάσει στην Α’ Αθηνών, αλλά και τον τέως πρέσβη Περικλή Νεάρχου. Με τους ΑΝΕΛ στρατεύεται και ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού κόμματος Ευάγγελος Τσιομπανίδης.

Στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, θα φιγουράρουν ονόματα όπως του Φίλιππου Πετσάλνικου και του Δημήτρη Ρέππα (Επικρατείας) του Θ. Μωραϊτη (Αιτωλοακαρνανία ή Β’ Αθήνας), των Φ. Σαχινίδη (Λάρισα) Συμών Κεδίκογλου (Εύβοια) Κώστα Τριαντάφυλλου (Χίο), Μιχάλη Καρχιμάκη (Β’ Αθήνας), Σωκράτη Ξυνίδη και Τσετίν Μάτατζι (Ξάνθη), Φραγκίσκου Παρασύρη, Γ. Σκουλά και Μανώλη Στρατάκη, (Ηράκλειο), Παντελή Τζωρτζάκη, Γρηγόρη Νιώτη (Β’ Πειραιά), Σπύρου Καρανικόλα (Α’ Αθήνας) και Άγγελου Τόλκα (Ημαθία). Επίσης στην Α’ Θεσσαλονίκης αναμένεται να συστρατευτεί με το κόμμα Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης.

Στα ψηφοδέλτια δεν θα κατέβουν ως υποψήφιοι -αλλά υποστηρίζουν το Κίνημα Παπανδρέου- ο ΝίκοςΣηφουνάκης που εξελέγη βουλευτής Λέσβου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Γιώργος Πεταλωτής που ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου. Τελευταία ακούγεται πάντως ότι ο Γ. Πεταλωτής «παίζει» για το ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης.

Στο Ποτάμι περνά η Νίκη Φούντα και η Άννυ Ποδηματά. Για το Επικρατείας ακούγονται τα ονόματα των: Βασίλη Μαρκή, Αλέξανδρου Μαλλιά, Στρατή Μούγερ και Αχιλλέα Γραβάνη.

Οψόμεθα…

Διαβάστε επίσης:

Στο στόχαστρο των κομμάτων οι δυσαρεστημένοι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης