Η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι η νέα πρόεδρος της Ευρωβουλής, με 458 ψήφους. Η 43χρονη Μαλτέζα ευρωβουλετής Ρομπέρτα ήταν η εκλεκτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και τελικά επικράτησε όλων στη σημερινή ψηφοφορία στο Στρασβούργο. Η Μετσόλα εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2013.

Κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία αναφέρθηκε στην απώλεια του Νταβίντ Σασόλι, κάνοντας λόγο για έναν «πρωταθλητή της Ευρώπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Kοινοβούλιό μας είναι το καλύτερο παράδειγμα της Ευρώπης» τόνισε. Η ίδια σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει πραγματικά ηγετικό ρόλο. Το δικό μας είναι ένα ίδρυμα μοναδικό στον κόσμο. Πρέπει να το ενισχύσουμε. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε τη μεταρρύθμιση. Το επόμενο κομμάτι της θητείας θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει το Κοινοβούλιό μας πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας στην εκπροσώπηση των πολιτών, στον έλεγχο, στη διερεύνηση, στη νομοθεσία».

– «Ο Πρόεδρος πρέπει να μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους» –

Η Ρομπέρτα Μετσόλα υπογράμμισε ότι «ο αγώνας για πραγματική ισότητα πρέπει να υπερβαίνει την εικόνα. Πρέπει να διαπερνά ό,τι κάνουμε. Θα ήμουν υπερήφανη να είμαι η Πρόεδρος που ηγείται αυτού του αγώνα. Για να τιμήσουμε την κληρονομιά όσων προηγήθηκαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Πρόεδρος αυτού του Σώματος πρέπει να είναι αυτός που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Πρέπει να μπορεί να βοηθά τους βουλευτές να καλύψουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων», επισήμανε

«Ας διαβεβαιώσουμε ότι αυτή ΕΕ αντιπροσωπεύει τις ελευθερίες, για τις οποίες έχουμε αγωνιστεί τόσο δυνατά, έτσι ώστε να τις εγγυηθούμε στους πολίτες μας», είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της υποψηφιότητάς της.

«Eίμαστε εδώ για να θέσουμε τα δεδομένα για όλους, έτσι ώστε οι πολίτες να είναι υπερήφανοι που αποτελούν μέρος της Ευρώπης, όπου οι πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ανεξάρτητα από πού έρχονται, ανεξάρτητα από το ποιον αγαπούν», τόνισε.

– «Οι δικτάτορες δεν θα μας διχάσουν» –

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ και συγκεκριμένα σε ερώτηση αναφορικά με την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η Ρομπέρτα Μετσόλα είχε αναφέρει ότι, «πριν χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού, είχαμε δει την Τουρκία να εργαλειοποιεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα. Μερικές φορές ξεχνάμε και μιλάμε για τα σύνορα της Φινλανδίας ή της Λιθουανίας, αλλά δεν λέμε ότι είναι τα σύνορα της ΕΕ». Επίσης είχε υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται να σιγουρέψουμε ότι έχουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρά εξωτερικά σύνορα και εκεί είναι που εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστιάζουμε όταν συζητάμε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό, όταν βλέπουμε ότι έχουμε γείτονες, όπως συμβαίνει τώρα με την Λιθουανία και την Πολωνία στα σύνορα με την Λευκορωσία, όπου έχεις έναν δικτάτορα, ένα καθεστώς που θα ήθελε να προσπαθήσει να μας διχάσει. Το μήνυμά μας από την ΕΕ είναι ότι οι δικτάτορες δεν θα μας διχάσουν και τα εξωτερικά μας σύνορα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιηθεί η ακεραιότητα της ΕΕ και των κρατών-μελών της».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης