Λίγο μετά τις 13.00 ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται συμβολικά στο ξενοδοχείο «Άθως Παλάς», στον ίδιο χώρο όπου τον Απρίλιο του 1977 ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε οργανώσει το προσυνέδριο του κόμματος και τον Μάιο του 1979 έγινε το πρώτο συνέδριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρών ο Κώστας Καραμανλής που κάθισε δίπλα στη σύζυγο του Αντώνη Σαμαρά Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, που ήταν παρών στην αίθουσα του «Άθως Παλλάς», στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και στους προέδρους του κόμματος Ράλλη, Αβέρωφ, Μητσοτάκη και Έβερτ.

«Η εθνική ενότητα και η συμφιλίωση είναι υποχρέωση όλων» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και: «είμαστε υπερήφανοι που είμαστε νεοδημοκράτες». «Είμαστε υπερήφανοι για τον ρόλο που έπαιξε η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του: «Αισθάνομαι μοναδική τιμή σήμερα γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ. Γιορτάζουμε 40 χρόνια αγώνων και νιώθω συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ μπροστά σας. Αναγνωρίζω σήμερα εκατοντάδες αγαπημένα πρόσωπα, όπως ο Κώστας Καραμανλής. Έχουμε την δια όψη, αλλά έχουμε την ίδια φλόγα. Ο αγώνας για μια ισχυρή πατρίδα δεν τελειώνει ποτέ. Για να κάνεις άλμα στο μέλλον, πρέπει να πατάς γερά στο παρόν. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Νεοδημοκράτες. Το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναγνωρίζεται από όλους του Έλληνες αλλά και από όλο τον κόσμο στο εξωτερικό. Με τον αγώνα του εκείνος έβαλε κοινωνικά θεμέλια σε αυτό που ονομάζεται κράτος ευθύνης. Η αγάπη για την πατρίδα απαιτεί την εθνική ενότητα. Εθνική συμφιλίωση για να μη γίνουν τα ίδια λάθη, τα λάθη του παρελθόντος. Αυτή είναι η ταυτότητα της παράταξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας πως αυτή η παράταξη κράτησε τη χώρα στα πόδια της και τη γλίτωσε από τη χρεοκοπία.

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση γιατί ούτε αντιπολίτευση δεν κατάφερε ακόμα να γίνει». Παίζουν με πράγματα που είναι πιο πάνω από το μπόι τους» είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για «αθεράπευτο λαϊκισμό».

«Φανατίζουν κάποιους, αλλά τρομάζουν πολύ περισσότερους» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Καταδημαγώγησαν τους πάντες και παρ’ όλα αυτά χάνουν ψηφοφόρους σε σχέση με το 2012» είπε και πρόσθεσε πως «τα μισόλογα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν φορολογική επιδρομή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα πίσω στην κρίση».

Ο κ. Σαμαράς σχολίασε σκωπτικά και τις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό και στο Άγιο Όρος. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, αν και τους ενοχλούν τα θρησκευτικά σύμβολα, «τρέχουν για προσκύνημα πότε στο Άγιο Όρος, πότε στο Βατικανό». «Εξακολουθούν όμως να θεωρούν το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας ως βαρίδι» συνέχισε.

«Δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο»

Για τη ΝΔ ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «παρά τις δοκιμασίες που περνάει, μένει όρθια και είναι ο κύριος πυλώνας σταθερότητας για τη χώρα». «Προτίμησα» τόνισε «να αλλάξω την πορεία της χώρας, αντί να δοξαστώ από την καταστροφή της».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, προσθέτοντας μάλιστα πως «έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε την επόμενη χρονιά και χωρίς τα χρήματα του τωρινού μνημονίου». Υποστήριξε ότι η χώρα εξέρχεται από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του έτους, τερματίζοντας μια πορεία έξι χρόνων ύφεσης, και γίνεται πραγματικότητα η υπόσχεση της κυβέρνησης για τερματισμό της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ προ κρίσης. Όπως είπε, «κάναμε και εμείς πράγματι λάθη, στην πορεία μπορεί να μην αντισταθήκαμε έγκαιρα σε όσα οδήγησαν στην κρίση, αλλά “λεφτά υπάρχουν” εμείς δεν είπαμε ποτέ». Σημείωσε ακόμη ότι το κόμμα του είναι σε θέση να συνεργαστεί με αυτούς που άλλοτε συγκρούστηκε, υπογράμμισε ωστόσο πως «δημοκρατική παράταξη είναι μόνο η ΝΔ».

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπουργοί, βουλευτές και ιστορικά στελέχη του κόμματος.

Χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνουν οι Πέτρος Μολυβιάτης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, όπου παρεκάθησε σε δείπνο στο ξενοδοχείο «Άθως Παλάς» με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:

Στη Χαλκιδική ο Σαμαράς για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ
, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014, 08:09

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης