“Tραγικά επίκαιρη στην Ελλάδα του 2019 όπου το «ξύλο» για την επιβολή του νόμου είναι «στοιχείο της αναγκαστικότητας” (sic) σύμφωνα με τον υπουργό κ. Βορίδη”, ηχεί η ρήση του Μπένζαμιν Φράνκλιν “όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια””. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της, η τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Ρένα Δούρου.

“Η κυβέρνηση της ΝΔ, που τολμά να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, αποδεικνύεται η ίδια πρωταθλήτρια στις ασκήσεις λαϊκισμού”, παρατηρεί η ίδια προσθέτοντας: “γιατί θέλει οι πολίτες να ξεχάσουν. Να ξεχάσουν οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι μικροϊδιοκτήτες ότι προεκλογικά η ΝΔ τους είχε τάξει λαγούς με πετραχήλια και ότι σήμερα σφυρίζει αδιάφορα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τρόπους αντιστοίχισής του με τις δυνάμεις που τον στήριξαν εκλογικά. Επιχειρώντας να υπερασπιστεί τα κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα των πολιτών που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης μέσα σε πρωτόγνωρες μιντιακά συνθήκες όπου τα συστημικά ΜΜΕ συνεχίζουν να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση”, υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου στη συνέντευξή της.

“Σήμερα πια ο κ. Πατούλης βρίσκεται αντιμέτωπος με όλους τους λαϊκισμούς, τα ψέματα και τη λάσπη που έριχνε στη Δύναμη Ζωής. Πλέον όλα αυτά του γυρίζουν μπούμερανγκ”, τονίζει η ίδια, αναφερόμενη στην νέα διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής. 

Ακολουθεί η συνέντευξη της Ρ. Δούρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρείτε πως το δόγμα νόμου και τάξης που προσπαθεί να εφαρμόσει η ΝΔ έχει αντίκρισμα στην κοινωνία; 

“Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια”, παρατηρούσε σοφά ο Μπένζαμιν Φράνκλιν τον 18ο αιώνα και η ρήση του ηχεί τραγικά επίκαιρη στην Ελλάδα του 2019, όπου το “ξύλο” για την επιβολή του νόμου είναι “στοιχείο της αναγκαστικότητας” (sic) σύμφωνα με τον υπουργό κ. Βορίδη… Η κυβέρνηση της ΝΔ, που τολμά να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, αποδεικνύεται η ίδια πρωταθλήτρια στις ασκήσεις λαϊκισμού. Γιατί θέλει οι πολίτες να ξεχάσουν. Να ξεχάσουν οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι μικροϊδιοκτήτες ότι προεκλογικά η ΝΔ τους είχε τάξει λαγούς με πετραχήλια και ότι σήμερα σφυρίζει αδιάφορα. Είτε πρόκειται για τη μεσαία τάξη που κοροϊδεύει με τα 17 ευρώ το χρόνο, είτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα φυσικά τηρεί. Και όταν δεν ακολουθεί σιωπηρά τις πολιτικές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χάρη στα γεμάτα, με 37 δισ., δημόσια ταμεία, που άφησε πίσω της η δική μας κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί ημετέρους, δείχνοντας μάλιστα περίεργη χαλαρότητα απέναντι στη διαφθορά. Κάτι που στηλίτευσαν και με άρθρο τους, που δεν ανασκεύασαν παρά την επιστολή της κυβέρνησης, οι Financial Times, που μάλλον δεν είναι φιλο-ΣΥΡΙΖΑ έντυπο. Όλα αυτά περνάνε στο ντούκου χάρη στο δόγμα νόμου και τάξης.

Τι απαντάτε στην κριτική που ασκείται με αφορμή την παρουσία πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία του Πολυτεχνείου; 

Ο καλός συνάδελφός σας, Δημήτρης Ψαρράς, στην Εφημερίδα των Συντακτών, κάνοντας μια χρήσιμη ιστορική αναδρομή, αναφέρεται στη δυσανεξία αλλά και την αντιφατικότητα της ηγεσίας της Δεξιάς απέναντι στο Πολυτεχνείο. Θυμίζει έτσι χαρακτηριστικά ότι ήταν η “Βραδυνή” που πρότεινε “θέσπιση εθνικής γιορτής για το Πολυτεχνείο”, το 1975. Έκτοτε, στη ΝΔ έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Και σήμερα έχουμε φθάσει από την αντιφατική στάση στην παγίωση της δυσανεξίας, λόγω της επικράτησης των θαυμαστών του Λεπέν, των αντισημιτών, των ξενοφοβικών, των ακροδεξιών εισοδιστών, των μεταγραφών του ΛΑΟΣ. Πλέον η στάση της ΝΔ γέρνει προς την απροσχημάτιστη αμφισβήτηση και τη συκοφάντηση της εξέγερσης. Έτσι εξηγείται η σημερινή αντανακλαστική αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στο Πολυτεχνείο και στην παρουσία του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πορεία.

Συμφωνείτε με την τοποθέτηση των 53+ πως «η μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πολλές φορές υποτονική και αμήχανη»; 

Η απομόνωση μίας φράσης από ένα μακροσκελές κείμενο που επιγράφεται “Οδικός Χάρτης προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ”, αδικεί το σύνολο της προσέγγισης, αλλοιώνει τη σημασία της, περιορίζει την επιχειρηματολογία σε… τσιτάτο. Βρισκόμαστε σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυναμική περίοδο ενόψει του επερχόμενου κομβικού συνεδρίου, που όλοι παραδέχονται ότι θα αποτελέσει τομή για το μετασχηματισμό του κόμματος στη μαζική, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη που χρειάζεται ο τόπος. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τρόπους αντιστοίχισής του με τις δυνάμεις που τον στήριξαν εκλογικά. Επιχειρώντας να υπερασπιστεί τα κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα των πολιτών που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης μέσα σε πρωτόγνωρες μιντιακά συνθήκες όπου τα συστημικά ΜΜΕ συνεχίζουν να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Αυτός ο δρόμος δεν είναι μεν εύκολος, είναι όμως μονόδρομος. Και μάλιστα δεν αφορά ένα κόμμα ούτε μία χώρα. Αφορά την ευρωπαϊκή Αριστερά, τον εφικτό «συμμετοχικό σοσιαλισμό για τον 21ο αιώνα», που περιγράφει ο Τομά Πικετί. Και σε αυτόν τον παραγωγικό διάλογο, όπως ήταν και η παράδοση από την εποχή του Συνασπισμού και του Χώρου Διαλόγου, όλες οι φωνές έχουν σημασία, ισότιμα και δημοκρατικά, στο πλαίσιο του εγελιανού σχήματος, θέση, αντίθεση, σύνθεση. Με τελικούς κριτές, όπως πάντα, τους πολίτες. Αυτούς ακριβώς που σήμερα καλούμε να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Να αλλάξουν τα δεδομένα, να δώσουν νέο νόημα στην πολιτική συμμετοχή, για το ποιοτικό άλμα που χρειάζεται για την αλλαγή από τα κάτω του κόμματος. Αυτός είναι ο κοινός μας αγώνας και η κοινή μας αγωνία.

Πώς κρίνετε το έργο των πρώτων μηνών της νέας περιφερειακής Αρχής Αττικής; 

Η «Δύναμη Ζωής» δίνει το παρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο καταθέτοντας τις προτάσεις της και προστατεύοντας το πολυεπίπεδο έργο που έχει γίνει την περίοδο που ήταν στη Διοίκηση της Περιφέρειας. Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, ο ρόλος των Περιφερειών είναι κρίσιμος για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό επιχειρήσαμε να κάνουμε εμείς στη Διοίκηση της Αττικής. Σήμερα πια ο κ. Πατούλης βρίσκεται αντιμέτωπος με όλους τους λαϊκισμούς, τα ψέματα και τη λάσπη που έριχνε στη Δύναμη Ζωής. Πλέον όλα αυτά του γυρίζουν μπούμερανγκ. Για παράδειγμα ενώ ο κ. Πατούλης μας εγκαλούσε για το πρόγραμμα αγοράς σύγχρονου εξοπλισμού για τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, σήμερα ζητά από τα νοσοκομεία την άμεση εγκατάσταση των νέων μηχανημάτων! Κάλιο αργά παρά ποτέ. Εμείς παραμένουμε πιστοί στο έργο μας για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Όπως και στο σημαντικό έργο που έχει γίνει στον κοινωνικό τομέα, στις υποδομές, στην αντιπλημμυρική θωράκιση, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Καταγράφουμε, ελέγχουμε, διεκδικούμε» καταλήγει η κ. Δούρου.

Πηγή: Kontranews 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης