Ρ. Σβίγκου: «Η ΝΔ να κρατήσει μια εθνικά υπεύθυνη στάση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018, 14:57
Ρ. Σβίγκου: «Η ΝΔ να κρατήσει μια εθνικά υπεύθυνη στάση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ»
Να αντιληφθεί η ΝΔ τη σημασία της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να κρατήσει μια εθνικά υπεύθυνη στάση», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «μετά από 25 χρόνια υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία την οποία η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα το οποίο μας το κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, που δεν ήταν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο ζήτημα, έκανε μεθοδευμένες κινήσεις και αυτές θα συνεχίσει και την επόμενη περίοδο, ώστε να υπάρξει λύση».

Η κ. Σβίγκου επισημαίνει ότι ο Συνασπισμός και μετέπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ πάγια υποστήριζε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και συμπληρώνει ότι «αυτή ήταν η θέση του, που μετά έγινε και εθνική θέση, όταν το 2007 διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι».

Υπογραμμίζει ότι «ο κ. Καμμένος ήταν σαφής χτες στις δηλώσεις του, ότι στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Κοτζιάς και η κυβέρνηση για να υπάρξει λύση και αυτές έκλεισαν και τα στόματα σε όσους ονειρεύονταν για μια ακόμη φορά ενδοκυβερνητικές κρίσεις εξαιτίας του θέματος της ονομασίας της γείτονος χώρας».

Ασκεί κριτική στη ΝΔ ότι «έσπευσε να προεξοφλήσει τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και μέχρι τελευταία δεν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση της και ούτε είχε αντιληφθεί, θεωρώ, τη σημασία της επίλυσης ενός τέτοιου χρόνιου προβλήματος». «Ελπίζω», τονίζει, «τις επόμενες ημέρες να αντιληφθεί τη σημασία του να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και να κρατήσει μια στάση η οποία θα είναι εθνικά υπεύθυνη και δεν θα είναι υπονομευτική για τα συμφέροντα της χώρας».

Σχετικά με τα ζητήματα της οικονομίας, η Ράνια Σβίγκου αναφέρει ότι «σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών», για να τονίσει ότι «δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίζουμε τη σημαντική μείωση της ανεργίας, τα βήματα που έχουν γίνει στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, τόσο στην υγεία όσο και στην παιδεία, στο αναπτυξιακό σκέλος, στη μάχη που γίνεται κατά της διαφθοράς».

«Όλα αυτά», συνεχίζει, «συνιστούν ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό υπόδειγμα το οποίο εντάσσεται σε ένα στενό δημοσιονομικό πλαίσιο» και προσθέτει πως «αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μέσα σ΄ αυτό το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο δεν γίνονται βήματα προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας και κυρίως εκείνων των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση».

Εξηγεί ότι «γι΄ αυτό έχει μια σημασία από τώρα να συζητήσουμε τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018 που η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια, πώς θα ξεριζώσουμε όλες εκείνες τις παθογένειες που έφεραν τη χώρα μας στην κατάσταση που βρέθηκε από το 2010 και μετά». Επισημαίνει το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο εντός του οποίου κλήθηκε να κινηθεί η σημερινή κυβέρνηση και εντός του οποίου «κληθήκαμε να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, ώστε η οικονομία να βγει από τη μέγγενη της επιτροπείας και των μνημονίων».

«Το ότι σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη και μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση του ΑΕΠ όπως και για μείωση της ανεργίας, δεν ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει με οποιαδήποτε κυβέρνηση και με οποιαδήποτε πολιτική», τονίζει, σημειώνοντας ότι παρότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλούσαν για success story, «παρόλα αυτά στους δείκτες που αφορούν κατά κύριο λόγο την κοινωνία, όπως για παράδειγμα στην ανεργία, δεν είχαν να επιδείξουν απολύτως τίποτα».

«Αυτό που έχει σημασία για εμάς», υπογραμμίζει, «δεν είναι απλώς η χώρα να βγει από τα μνημόνια, αλλά το πώς αυτό θα γίνει με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο, πώς αυτό θα γίνει με την κοινωνία όρθια. Οπότε, πάνω σε αυτό θα κριθούμε». «Δεν λέω ότι ξαφνικά η εικόνα άλλαξε και με ένα μαγικό ραβδί μπόρεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα πάντα. Αλλά αυτό που θέλουμε να μπορούμε να πούμε είναι ότι η χώρα άλλαξε σελίδα και πλέον με αισιοδοξία και με μεθοδικότητα μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα», σημειώνει.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018, 14:57