Eν μέσω εντάσεων και υψηλών τόνων έκλεισε και επίσημα η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά ψήφισαν 288 βουλευτές. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι», 131 «όχι», 2 «παρών» και 12 απόντες. Οι Χρήστος Αηδόνης, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραχήλ Μακρή, Μάρκος Μπόλαρης, Βασίλης Οικονόμου, Μίμης Ανδρουλάκης, ψήφισαν «ΟΧΙ».
Ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνα Μάρκου ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ». Από τη διαδικασία απουσίαζαν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου που διανύει τον μήνα του μέλιτος και ο κ. Σταθάκης. Απουσίαζε επίσης από τη διαδικασία ο διαγραφείς βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Γ. Νταβρής.

Με την έγκριση της πρότασης για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε απόψε δεν θα διαψευσθούν και οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν. Εκλογές το 2016». Εν συνεχεία κατευθυνόμενος προς το αυτοκίνητο όπου τον περίμενε η σύζυγός του, ο κ. Σαμαράς σημείωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτό που έκανε ο Τσίπρας ήταν πολύ κακό για τον εαυτό, αλλά μεγαλύτερο κακό έκανε στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπονται αυτά. Τι Παιδεία είναι αυτή. Τι πολιτική άποψη. Τι είναι οι βουλευτές; Ανθρωπάκια που τα εξαγοράζεις; Με ποιους είναι με εμάς ή με τους άλλους».

«Για το επίπεδο της αντιπαράθεσης που επέλεξε ο Πρωθυπουργός δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Για το αποτέλεσμα; Άνθρακες ο θησαυρός. Ο χρόνος της τελειώνει. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι», 131 «όχι», 2 «παρών» και 12 απόντεςΛίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα και (επί 60 λεπτά) ανταπέδωσε τα πυρά που δέχτηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι οι “εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους όπως προβλέπει το Σύνταγμα”. «Όποιος απόψε άκουσε τον κ. Τσίπρα γνωρίζει πια τη ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του.

»Ως μικρός Ναπολέοντας, θεώρησε πουλημένους όσους βουλευτές θελήσουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρέα με τους τρομοκράτες, οι συνιστώσες σας μπορεί να κάνουν, αλλά τους βουλευτές δεν τους τρομοκρατείτε. Ντροπή», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτός είναι ο δικός σας ο διάλογος. Τους υβριστικούς αφορισμούς τους έχετε εύκολους. Αυτά φοριούνται όταν έχετε ντουντούκα στους δρόμους. Όποιος βρίζει, μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει. Το ότι δεν σας απαντώ, σημαίνει ότι δεν μου επιτρέπετε να το κάνω. Εγώ παλεύω σε 1000 μέτωπα στην Ελλάδα, όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει σε μια κυβέρνηση δημοκρατική τη σταθερότητα που χρειάζεται, για να κάνει τα τελευταία βήματα».

Ο Πρωθυπουργός έθεσε τα εξής επιχειρήματα:

-Αλήθεια πρώτη, η Ελλάδα για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του 2015 θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα

-Αλήθεια δεύτερη, η οικονομία γύρισε προς τα πάνω

-Αλήθεια τρίτη, βγήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε με χαμηλά επιτόκια

-Αλήθεια τέταρτη, το χρέος μας άρχισε να μειώνεται ονομαστικά

-Αλήθεια πέμπτη, η Ελλάδα, άλλο μνημόνιο δεν θα χρειαστεί. Δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού

-Αλήθεια έκτη, οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν

H χώρα μπορεί να βγει από το μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησηςEκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να βγει από το μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν ήδη φοροελαφρύνσεις (μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, επιστροφή στους ενστόλους και δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες θα αυξηθούν σε 72 έως 100, ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια), ενώ τα περισσότερα επιπλέον έσοδα θα έρθουν -όπως είπε- λόγω της ανάπτυξης και όχι από νέους φόρους.

Ανέφερε επίσης ότι με την ολοκλήρωση των stress tests θα γνωρίζει η χώρα το ποσό που θα επιστραφεί από τα χρήματα του ΤΧΣ, ώστε να μειωθεί το χρέος.

«Εμείς θα τελειώσουμε με το θέμα του χρέους και εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα θα τσακώνεστε για το αν θα υπάρξει κούρεμα, διαγραφή ή ό,τι άλλο» συνέχισε. «Πήγατε στο Άγιο Όρος, στο Βατικανό, αλλά εδώ πέρα στον αγιασμό, αποφύγατε τον Σταυρό. Μην μπερδεύετε τον Σταυρό με τους σταυρούς κ. Τσίπρα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η ψηφοφορία διαχωρίζεται πλήρως από την προεδρική εκλογή τονΕγώ παλεύω σε 1000 μέτωπα στην Ελλάδα, όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσεςεπόμενο χρόνο: «Αλλά η προεδρική εκλογή θα γίνει σε συνθήκες, όπου οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή και τότε να δούμε ποιος θα εμποδίσει την εκλογή».

Επίσης προανήγγειλε μείωση προστίμων-προσαυξήσεων και καθορισμό 72-100 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς ασφαλιστικούς φορείς και ΔΟΥ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους «έχοντες», που δεν πληρώνουν.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε πως «δεν προστατεύουμε τους τραπεζίτες» και προανήγγειλε πολλές δόσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων, ανακοινώνοντας επίσης ρύθμιση σχετικά με την κατάργηση προσωποκράτησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές όσων αδυνατούν να τις αποπληρώσουν.

Xειροκροτήματα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια

Eπίθεση στη συγκυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση ζητά εκτάκτως από τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης είναι μία. Είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε καμιά συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονίου, εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας«Ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει. Δεν καταπίνει και την κινδυνολογία, που εξαπολύεται πότε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πότε από το καφενείο της Βουλής», συμπλήρωσε. «Στην αρχή μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι λεφτά υπάρχουν το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ στους συμπολίτες μας;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομιμοποιείτε τον ΕΝΦΙΑ, που λεηλατεί την περιουσία των πολιτών και τους μετατρέπει σε νοικάρηδες στα σπίτια τους». «Ισχυρίζεστε ότι τώρα προετοιμάζετε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εσείς δεν λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν καλό. Τότε γιατί ξαφνικά γίνατε αντιμνημονιακοί;» ρώτησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Τα μνημόνια είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι, η ανασφάλεια, οι απολύσεις. Δικοί σας ψηφοφόροι τα λένε αυτά. Τους διαλύετε. Τα μνημόνια είναι η διάλυση της Δημοκρατίας, οι ομαδικές απολύσεις, η απαγόρευση της απεργίας. Είναι το δέσιμο της πατρίδας μας στο άρμα συμφερόντων που την θέλουν φθηνό οικόπεδο με φθηνό εργατικό δυναμικό» είπε και συνέχισε:

«Να σταθώ στο αδύνατο που ισχυρίζεστε. Ότι με τη συνέχιση της λιτότητας θα έρθει η ανάπτυξη. ΗΣυναίνεση για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, από την παρούσα Βουλή, δεν μπορεί να υπάρξει επιδείνωση της ανάπτυξης στη Γερμανία, είναι η χαριστική βολή στην Ευρωζώνη. Αυτό ωθεί σε κάποια δειλά βήματα αλλαγής πολιτικής. Εσείς δεν έχετε μείνει απλώς πίσω. Είστε απέναντι! Στηρίζετε πολιτικές ταυτισμένες απόλυτα με την πολιτική της κας Μέρκελ.

»Ζητάτε την εμπιστοσύνη του σώματος για τη συνέχιση της πολιτικής σας. Το βράδυ όμως, όλοι θα διαπιστώσουμε ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα είναι πολύ μακριά από τους 180 που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας είπε: «Το σχέδιό σας είναι να κρατήσετε δέσμια τη χώρα για άλλους 4 μήνες, μόνο και μόνο για να μείνετε στο Μαξίμου, άλλους 4 μήνες. Συναίνεση για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, από την παρούσα Βουλή, δεν μπορεί να υπάρξει.

»Σας προτείνω σήμερα το βράδυ να δείτε το αποτέλεσμα και να το ξανασκεφτείτε. Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές».

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Ακόμα και βουλευτές σας σας ζητούν να πάτε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς εσάς κ. Σαμαρά. Πώς λοιπόν θα πάτε στο εξωτερικό να διαπραγματευτείτε. Γνωρίζουν ότι είστε κυβέρνηση και πρωθυπουργός περιορισμένου χρόνου. Ο χρόνος σας τελειώνει σε 4 μήνες. «Σε καμιά συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονίου, εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας», κατέληξε.

Bενιζέλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Προηγουμένως μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος.Ενόψει της προεδρικής εκλογής υπάρχει περίπτωση να προκύψουν πρόωρες εκλογές «Η χώρα απέκτησε εθνικό χρονοδιάγραμμα με την πρόταση εμπιστοσύνης» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Εμείς παρουσιάζουμε οριστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η συμφωνία με τους εταίρους θα έχει επιτευχθεί πριν από την προεδρική εκλογή».

«Ο πολίτης μπορεί να είναι κουρασμένος, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι ούτε απελπισμένος, ούτε πονηρός. Κάποιοι προσπαθούν να ανακυκλώσουν ένα επιχείρημα. Ότι έχουμε 1981 και τη μετενσάρκωση του Ανδρέα Παπανδρέου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε ακόμη πως πράγματι ενόψει της προεδρικής εκλογής υπάρχει περίπτωση να προκύψουν πρόωρες εκλογές, αλλά σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος των πολιτών.

«Τώρα δεν υπάρχει κανείς που δεν ξέρει την πραγματικότητα. Τώρα υπάρχει καθολική, εθνική ευθύνη. Υπάρχει ευθύνη όλων. Δεν υπάρχει κανείς που δικαιούται να πει ότι δεν ήξερα. Πιστεύω βαθιά στο ένστικτο του ελληνικού λαού».

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη μέχρι την προεδρική εκλογή με επτά βήματα:

1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια.

3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

4. Η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα με τη χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών της Ευρωζώνης.

5. Η συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, το οποίο προυποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.

6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, «δική μας ιδιοκτησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις. «Το κοινωνικό μέρισμα προς τις ευπαθείς ομάδες, η ασφάλιση γιαΧειροκρότημα Σαμαρά για τον Βενιζέλο όλους, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα», όπως τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πάντως, ότι όλα αυτά απαιτούν πολιτική σταθερότητα και συναίνεση και «εθνικό καθήκον αλήθειας, όχι ψευδείς υποσχέσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και εθνικού σκοπού, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έτσι αντιλαμβάνεται αυτή την κυβέρνηση και για αυτό συμμετέχει σε αυτήν, καλώντας σε συστράτευση όλους τους πολίτες, «για να νικήσουμε εθνικά και πολιτικά».

Βούλτεψη: Τακτική παραπληροφόρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

 Η Σοφία Βούλτεψη εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική για τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη περί διαπλοκής της κυβέρνησης με επιχειρηματίες, κάνοντας λόγο για συκοφαντίεςΣφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «επιχείρηση φίμωσης των πολιτικών του αντιπάλων, για λάσπη και τακτική παραπληροφόρησης». Η Σοφία Βούλτεψη εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική για τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη περί διαπλοκής της κυβέρνησης με επιχειρηματίες, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες.

«Οι πρακτικές αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαίωσαν την πρακτική του υπουργού Διαφώτισης και του Γ΄ Ράϊχ, Γκέμπελς. Ετέθη από την αρχή το θέμα της σκανδαλολογίας και το ενδιαφέρον του κόσμου έφυγε από την ουσία της συζήτησης» επεσήμανε.

«Ζητήθηκαν ονόματα αλλά μέχρι σήμερα τίποτα δεν πληροφορηθήκαμε. Ούτε πρόκειται να δοθούν. Όλη αυτή η ιστορία έγινε για να αποφύγει η αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το τι θα κάνει με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, το χρέος, τους μετανάστες. Να απαντήσει αν θέλει να φύγουμε ή να μείνουμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

«Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι σκοπός του είναι η στοχοποίηση και η επιλεκτική φίμωση συναδέλφων του. Αυτό όμως είναι φασισμός. Ας μας πει λοιπόν ποιο θα είναι το επόμενο του βήμα. Τα στρατόπεδα για τους αντιφρονούντες και τα λαϊκά δικαστήρια;» συμπλήρωσε.

Παπαρήγα: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ

Κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό και κοινωνικό τους πρόγραμμα, αλλά καιΤο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ αυτοκριτική για τη στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ άσκησε από το βήμα της Βουλής η Αλέκα Παπαρήγα.

«Είσαστε αχάριστοι κύριοι της ΝΔ, αυτά δεν θα τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε απευθυνόμενη στην δεξιά πτέρυγα των κυβερνητικών εδράνων.

«Το πρόγραμμά του και οι εξαγγελίες του είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ. Αν τη φυσήξεις φεύγει» υποστήριξε η Αλέκα Παπαρήγα. Απευθυνόμενη στην αριστερή πτέρυγα της Βουλής έκανε λόγο για παγκόσμια τακτική υποχώρηση των ιδεών της αριστεράς αναγνωρίζοντας ότι οι κομμουνιστικές ιδέες βρίσκονται σε ύφεση.

Η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ έκανε λόγο για υποτίμηση της αξίας της εργατικής τάξης σε ένα βαθμό ανεπίστρεπτη, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα.

Κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για ψεύτικη αυτοκριτική σχετικά με την οικονομική πολιτική που ασκούσαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις των δυο κομμάτων, ενώ άσκησε κριτική στα κόμματα της συγκυβέρνησης για τα όσα υποστηρίζουν για το ζήτημα του χρέους και τις αιτίες πίσω από αυτό.

Kαμμένος: Η κυβέρνηση έχει τελειώσει, να γίνουν εκλογές

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και λέει ψέματα. Η κυβέρνηση έχει τελειώσειΣφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ τόνισε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και στη συνέχεια ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και λέει ψέματα. Η κυβέρνηση έχει τελειώσει» είπε.

«Θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Δεν θα υπάρχει ασυλία για κάνενα» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι οι κίνησεις αντίστασης της κυβέρνησης είναι θεατρικές. «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κρατούμενοι στην πολιτική που οι ίδιοι έχουν υπογράψει» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Kόντρα Τσίπρα-Βενιζέλου με… guest Λαφαζάνη
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, 23:38

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης