Πρόταση της κυβέρνησης για τους διακινητές προσφύγων/μεταναστών στο επόμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιοσύνης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, 11:51
Πρόταση της κυβέρνησης για τους διακινητές προσφύγων/μεταναστών στο επόμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιοσύνης

Πρόταση για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη στο θέμα της εκρίζωσης των διακινητών προσφύγων και μεταναστών πρόκειται να καταθέσει στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκο. Κατηγόρησε, δε, για ακόμη μία φορά την Τουρκία για εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλα για καταγγελίες σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει πλήρη πρόταση στην Ε.Ε. τόσο για θέματα κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών όσο και για σύστημα κινήτρων σε τρίτες χώρες που θα δίδονται ανάλογα με τον βαθμό συνεργασίας τους με την Ένωση.

Με τις προτάσεις μας, επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, θέλουμε να ενισχύσουμε τις διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας μας εν όψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης του συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου από τη νέα Επιτροπή.

Από τη μεριά του, ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη δημιουργία κέντρων κράτησης σε ξερονήσια, ενώ ζήτησε εξηγήσεις γα την απόρριψη αιτήσεων αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές Αρχές.

«Παρότι η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για κέντρα κράτησης σε ξερονήσια, φοβάμαι ότι αυτή είναι η τελική σας σχεδίαση και θα καταλήξετε εκεί, λόγω και των απορρίψεων που "τρώτε" για τα κέντρα που θέλετε να δημιουργήσετε στα άλλα νησιά» είπε ο κ. Μουζάλας.

Ανταπαντώντας, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αυτός που περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη απάντησή του στη Βουλή προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά. «Πέραν αυτού δεν υπάρχει άλλη πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις απορρίψεις αιτήσεων, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι με βάση και τον σχετικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (του 2016) επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων για αντικειμενικούς λόγους, όπως - στην περίπτωση αυτή - ήταν το αίτημα εξέτασης σε εξαιρετικά σπάνιες γλώσσες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, 12:45