Με 222 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 11 παρών η κυβέρνηση πήρε το διαβατήριο για το ταξίδι στο Eurogroup ώστε να μπορέσει να πετύχει τη συμφωνία με τους εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί η καλή μέρα από το πρωί να φαίνεται, τα πράγματα όμως στο κοινοβούλιο φάνηκαν από το βράδυ. Στη Διάσκεψη των Πρόεδρων η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήγαινε την κυβέρνηση από τη μία πλευρά στην άλλη, χρησιμοποιώντας μαστίγιο και καρότο.

Μπορεί η καλή μέρα από το πρωί να φαίνεται, τα πράγματα όμως στο κοινοβούλιο φάνηκαν από το βράδυΈτσι ούτε λίγο ούτε πολύ το διαδικαστικό κομμάτι κράτησε πάνω από τρεις ώρες και χρειάστηκε η αλλαγή της ψήφου του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου για να κοπεί ο γόρδιος δεσμός και να πάει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

«Θα χρειαστούν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής άλλα 45 λεπτά» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δοκιμάζοντας για ακόμη μια φορά τα νεύρα των συντρόφων της αφού η συζήτηση θα ξεκινούσε στις 2.05 τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής και με τους περισσότερους βουλευτές της επαρχίας να… τρέχουν και να μην φτάνουν για να προλάβουν την πτήση τους για τον Δεκαπενταύγουστο.

Σοβαρές απώλειες και πολιτικές εξελίξεις

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πάντως καταδεικνύει μεγάλο ρήγμα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου το πιθανότερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Σώμα, διαδικασία που χρονικά ορίζεται ότι θα διεξαχθεί περί τις 20 του Αυγούστου.

Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον καλείται να αναμετρηθεί με τις φωνές στο κόμμα του που αντιδρούν τον ενάντια στον μνημονιακό δρόμο που επέλεξε η κυβέρνηση.

Εάν τελικά η κυβέρνηση χάσει και επίσημα τη δεδηλωμένη, τότε δύο δρόμοι ανοίγουν για το πολιτικό μέλλον της χώρας: Είτε η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης, είτε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα ζητήσει τη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού, κάτι που μέχρι πρότινος ο πρωθυπουργός απέρριπτε κατηγορηματικά.

Ο κλοιός στενεύει ασφυκτικά για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το σίγουρο είναι πως στα τέλη του τρέχοντος μήνα θα υπάρξει έντονο παρασκήνιο.

Διαβάστε εδώ όλα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης

To κρίσιμο Eurogroup και ο «καταλύτης» Σόιμπλε

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο σημερινό έκτακτο Εurogroup το οποίο συνεδριάζει στις 16.00 στις Βρυξέλλες.

Καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνεδρίαση της ευρωομάδας που θα αποφανθεί για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Μετά το πράσινο φως ακόμα και των Φινλανδών όλα δείχνουν ότι η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup εξαρτάται πλέον από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Αν πει «όχι», θα τεθεί το πιθανότερο σε εφαρμογή το σχέδιο Β΄ που προβλέπει ένα δάνειο-γέφυρα.

Αυτό ερμηνεύεται ως συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τους όρους του τρίτου προγράμματος, αλλά και νέα ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για την επικύρωση των αλλαγών. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει, πάντως, ότι απορρίπτει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι διατυπώνει ορισμένα ερωτήματα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Ενδεχομένως με την επιμονή του να θέλει να εξευμενίσει τους «αντάρτες» στο κόμμα του που αναμένεται να καταψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Πάντως ο Γερμανός υπουργός έχει ανοίξει και ένα ενδοκυβερνητικό μέτωπο. Λίγο μετά την ανοιχτή διαφωνία του με τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την αξιολόγηση της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ασκεί σκληρή κριτική κατά Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στη «Zeit Online» ανέφερε ότι «στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν προφανώς δυνάμεις που προσπαθούν να υπονομεύσουν μια συμφωνία. Δεν ξεχνάμε ότι επί μήνες ο Β. Σόιμπλε και οι άνθρωποί του πίεζαν προς την κατεύθυνση ενός Grexit».

Reuters: Δάνειο-γέφυρα 6,04 δις για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πως η Κομισιόν έχει έτοιμο ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 6,04 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της χώρας.

Επικαλούμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Reuters αναφέρει πως η Κομισιόν έχει έτοιμο ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 6,04 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της χώραςΤο Reuters τονίζει ότι τα χρήματα θα διοχετευθούν στην Ελλάδα εάν δεν ετοιμαστεί εγκαίρως το σχεδιαζόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας. Από τα εν λόγω κονδύλια, τα 4,4 δις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δόσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Αντίθετα τα 1,67 δις θα χρησιμοποιηθούν ώστε να μην υποστούν ζημιές χώρες εκτός της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης