Δεδομένη φαίνεται πως είναι η εκλογή από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και την αποδοχή της υποψηφιότητάς της από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, στη συγκεκριμένη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες (Δευτέρα 27/1), κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200).

Ωστόσο, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με ευρεία συναίνεση, λαμβάνοντας τουλάχιστον 266 ψήφους δηλαδή 158 ψήφους από τη ΝΔ, 86 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 22 από το ΚΙΝΑΛ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ θα επιλέξει για μια ακόμα φορά το «παρών».

Επιφυλάξεις διατηρεί μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης»  Κυριάκος Βελόπουλος λέγοντας ότι «δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος», ενώ το ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη που δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα στηρίξει ή όχι την κ. Σακελλαροπούλου, δεν αποκλείεται να προτείνει δικό του υποψήφιο.

Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχε συγκεντρώσει το 2015 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ). Το ρεκόρ θετικών ψήφων κατέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 όταν και συγκέντρωσε 279 ψήφους.

«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Το τοπίο αναφορικά με την εκλογή της επόμενης ΠτΔ ξεκαθάρισε μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που έκανε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση και το χειρισμό του. 

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Πέμπτης, ανακοίνωσε κι επίσημα την απόφαση των πολιτικών οργάνων του κόμματος.

Υπέρ της υποψηφιότητας της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης της προέδρου, Φώφης Γεννηματά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης