Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συμφωνίας μεταξύ Παλαιστίνης και Τουρκίας για ΑΟΖ, όσο και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα εξέφρασε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Marwan Toubassi σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι.

«Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι εκεχειρία γιατί πεθαίνει ο λαός μου. Στη συνέχεια, να τερματιστεί η παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, με την επαναφορά στα σύνορα του 1967, και να προχωρήσουμε επιτέλους σε διαπραγματεύσεις για να επιτύχουμε μια μόνιμη ειρήνη. Μια ειρήνη που θα διασφαλίζει την εθνική μας ανεξαρτησία και την προοπτική να μεγαλώνουν μαζί, αγαπημένα, τα παιδιά των Παλαιστινίων και τα παιδιά των Ισραηλινών» επανέλαβε.

Ο πρέσβης παράλληλα απηύθυνε δραματική έκκληση για την κατάσταση στη Γάζα, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του -όπως και του πρωθυπουργού του- για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στις οποίες γίνεται λόγος «μόνο για θύματα Ισραηλινούς», ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στους εκατοντάδες νεκρούς Παλαιστινίους παρόλο που ο κύκλος βίας κλιμακώνεται στην πολύπαθη περιοχή. Σημειώνεται ότι προχθές ο πρέσβης είχε συναντήσει τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, ο οποίος χθες βρέθηκε στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, όπου είχε συναντήσεις και με τους δύο ομολόγους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρέσβης, αφού περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας -περισσότεροι από 250 νεκροί, εκ των οποίων τα 61 παιδιά, και 45.000 άστεγοι λόγω των πρόσφατων βομβαρδισμών-, έκανε λόγο για μια νέα «Νάκμπα» (δείτε περισσότερα εδώ) εναντίον του λαού του.

Επαναλαμβάνοντας τις βαθιές σχέσεις μεταξύ του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού και αναφέροντας ότι «εσάς σας βλέπουμε πολύ διαφορετικά από ό,τι τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας των κοινών μας αξιών, της αλληλεγγύης και του γεγονότος ότι μας καταλαβαίνετε, διότι κερδίσατε την ανεξαρτησία σας με αγώνες και θυσίες», ο πρέσβης εξέφρασε το παράπονό του: «Δεν μπορεί να βγάζεις ανακοίνωση μόνο για τις ισραηλινές απώλειες. Οι εκατοντάδες νεκροί Παλαιστίνιοι; Πού είναι η καταδίκη για τη βαρβαρότητα του Ισραήλ; Δεν μπορεί να μη διακρίνεις τον επιτιθέμενο από τον αμυνόμενο. Πλέον δεν το ανεχόμαστε αυτό από κανέναν, ούτε από τον ΟΗΕ». 

«Όπου υπάρχει κατοχή, υπάρχει και αντίσταση, και εσείς το γνωρίζετε καλά αυτό» επανέλαβε, απευθυνόμενος στους Έλληνες εκπροσώπους του Τύπου. Ο πρέσβης ρωτήθηκε για τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δημοσιοποίησε τη στήριξή του στο Ισραήλ, και σχολίασε δηκτικά: «Ας είναι φίλος με όποια χώρα θέλει, αλλά όχι εις βάρος μας». 

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής αρχής στη χώρα μας ζήτησε μια ξεκάθαρη θέση από την κυβέρνηση της Ελλάδας, «μια θέση που να εκπροσωπεί τη βούληση του ελληνικού λαού», όπως ανέφερε με νόημα.

«Δεν τίθεται ζήτημα συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της Παλαιστίνης»

Σχετικά με το ζήτημα που ακούστηκε περί της συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και των Παλαιστινίων, ο Marwan Toubassi ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Πρόκειται για μια ανακοίνωση Τούρκου αξιωματούχου που διογκώθηκε από τους δημοσιογράφους. Σεβόμαστε απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ζητάμε την εφαρμογή του παντού. Και είμαστε ανοιχτοί σε συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ερωτώμενος για τη θερμή υποστήριξη του Ερντογάν στην Παλαιστίνη, ο πρέσβης απάντησε ότι πρόκειται για μια στάση που τηρούν πολλοί ακόμα, εκτός από την Τουρκία, και μάλιστα σημείωσε: «Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν άριστες σχέσεις. Μην κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας»…

Τέλος, σε ερώτηση του zougla.gr σχετικά με τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι οι μόνοι κερδισμένοι από τη νέα κλιμάκωση είναι ο Νετανιάχου και η Χαμάς, ο Marwan Toubassi απάντησε ξεκάθαρα: «Κανείς δεν κερδίζει – μόνο θύματα έχουμε. Ο Νετανιάχου προσδοκά σε πολιτικά οφέλη γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του Ισραήλ. Και θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση οπωσδήποτε, γιατί αλλιώς θα πάει φυλακή».

Το μόνο «κέρδος» που διαβλέπει, δε, είναι οι μεγάλες διαδηλώσεις υποστήριξης στην Παλαιστίνη, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις του κόσμου.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου εδώ:

 

 

 

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στην Παλαιστίνη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης