Ρεπορτάζ:Μπαμπαλιούτα Ελένη- Βασιλική
Τα 101 χρόνια ανεξαρτησίας της Φινλανδίας γιόρτασε την Πέμπτη 6 του μηνός στην Αθήνα, η Φινλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα. Ο Φιλανδός πρέσβης Γιούχα Πίουκο ξεκίνησε τη γιορτή με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και συνέχισε με έναν εγκάρδιο χαιρετισμό για την Ελλάδα. Ο λόγος τους ξεκίνησε με το γεγονός ότι η «μεγάλη χώρα», η Ελλάδα, έχει γυρίσει σελίδα και έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη: « Η Φινλανδία θέλει να είναι μέρος σε αυτό το εγχείρημα και θέλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική, κοινωνική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξή της. Του χρόνου θα γιορτάζουμε την εκατονταετηρίδα διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Φινλανδίας».
Την παράσταση έκλεψε η εμφάνιση του Άγιου Βασίλη, μέσα σε ένα λευκό σκηνικό με φόντο τεχνητές νιφάδες χιονιού στην πρεσβευτική κατοικία, όπου μετέφερε τις θερμές ευχές του στους Έλληνες από την κρύα Φινλανδία. Η γιορτή συνεχίστηκε με την Φινλανδή τραγουδίστρια και ηθοποιό είναι Παίβι Μακινεν.
  O κ.Γιούχα Πίουκο, απαντώντας στο zougla.gr για το ποιες είναι οι θέσεις της Φινλανδίας,στην μεγάλη ένταση που επικρατεί στην περιοχή της Βαλτικής σε συνδυασμό με την κρίση στην Ουκρανία και την ένταση μεταξύ ρωσικής ομοσπονδίας και χωρών του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής της ΗΠΑ, ,ο ίδιος μας απάτησε τα εξής:
«H κατάσταση ασφαλείας στη Βόρεια Ευρώπη έχει επιδεινωθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία, μέσω της προσάρτησης της Κριμαίας και με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της θάλασσας Αζώφ, έχει παραβιάσει τη διεθνή νομιμότητα.Όπως και άλλες χώρες, η Φινλανδία κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της σημερινής κατάστασης. Στεκόμαστε σταθερά στη γραμμή της ισχυρής ευρωπαϊκής θέσης σε σχέση με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουμε τη σημασία της διατήρησης του διαλόγου με τον γείτονά μας, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας όσο και των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος στην ερώτηση ποιος είναι ο απολογισμός που κάνει σήμερα η Φινλανδία από τη συμμετοχής της στο ευρώ, και αν ευχαριστημένη από ευρώ, απάντησε πως η χώρα του ως μέλος της Ευρωζώνης είναι ένα κεντρικό στοιχείο της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Φινλανδίας και γενικότερα της εξωτερικής πολιτικής της Φινλανδίας και συνέχισε λέγοντας: «Κατά την άποψή μας, είναι σημαντικό να κάνουμε πρόοδο στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και είμαστε έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουμε μελλοντικές προκλήσεις. Η Φινλανδία υποστηρίζει την ιδέα της ενίσχυσης της θέσης του ευρώ ως ενός σημαντικού νομίσματος στη σημερινή αλληλεξαρτημένη παγκόσμια οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης