Πώς η ΕΕ θα αποτρέψει τις γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός ελληνικής ΑΟΖ ρωτάει η ΝΔ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020, 18:08
Πώς η ΕΕ θα αποτρέψει τις γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός ελληνικής ΑΟΖ ρωτάει η ΝΔ

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεση της Τουρκίας, όπως αυτή εκφράστηκε με πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού ναυτικού εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Πριν λίγες ημέρες υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών. Μία συμφωνία που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και έχει συναφθεί στη βάση της Διεθνούς σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ρητά επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με το άρθρο της 123 το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», σημειώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Στον αντίποδα, συνεχίζει, αν και η Τουρκία είναι μια χώρα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει μια και μια χώρα που όχι μόνο δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της αλλά και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως που δεν έχει συνυπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Συνεχίζει την κλιμάκωση των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών κατά της Ελλάδος και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Πρόσφατα δια του προέδρου της παρουσίασε εκ νέου τους γνωστούς χάρτες με τους οποίους αποκλείει και το δικαίωμα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά και εξαφανίζει το Καστελόριζο. Και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα δήλωσε: ‘Όταν έρθουν εδώ (εντός της ελληνικής ΑΟΖ) τα γεωτρύπανά μας, δεν θα έρθουν φυσικά για να κουνήσουν μαντήλι. Θα τα συνοδεύουν φρεγάτες», προσθέτει ο κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων;

- Πως προτίθεται να πιέσει μία υπό ένταξη χώρα να συνυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ που αποτελεί και κοινοτικό κεκτημένο;

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020, 18:08