Στην αποκάλυψη ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να κατασκευάσει γήπεδα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο για το Μουντιάλ του 2030 προχώρησε το Politico. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό είναι το σχέδιο των Σαουδαράβων προκειμένου να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα έπαιρναν τα 3/4 όλων των αγώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία.

Η προσφορά – πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε κόστος – συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές του Politico, η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» τριών γηπέδων για την Ελλάδα, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στον Κόλπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έχει γίνει δεκτή, αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

Το σχέδιο των Σαουδαράβων

Μετά την πρόσφατη εμπειρία του Κατάρ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί απ’ τη FIFA το Μουντιάλ εκ νέου και τόσο σύντομα σε μια αραβική χώρα, που δεν φημίζεται για τους δημοκρατικούς θεσμούς της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το πρόσχημα όμως της συνύπαρξης μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Ελλάδα, που αποτελεί την κοιτίδα της δημοκρατίας και μιας αφρικανικής με πλούσια ιστορία, όπως η Αίγυπτος, οι Σαουδάραβες προσπαθούν πλαγίως να συνδιοργανώσουν ένα Μουντιάλ, το οποίο όμως ουσιαστικά θα διοργανώσουν οι ίδιοι. «Η προσφορά των megabucks του Ριάντ προς στην Ελλάδα, που αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό και να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας» σχολιάζει το Politico.

Σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη της FIFA, για την υποψηφιότητα υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, το προτεινόμενο τουρνουά θα προβλέπει αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία καθώς μια υποψηφιότητα μόνο χωρών της Μέσης Ανατολής θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια μετά του Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.

Κύριοι αντίπαλοι του Ριάντ είναι η κοινή υποψηφιότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και η υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Σημειώνεται ότι αν οι αφρικανικές χώρες, που προσελκύονται από την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας γύρω από την Αφρική, συσπειρωθούν πίσω από την υποψηφιότητα, και οι ασιατικές χώρες κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπά κάποιες ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.

Ο στόχος του Ριάντ

Σύμφωνα με το Politico, η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα: από τη διοργάνωση αγώνων πυγμαχίας, Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, μέχρι και τη φιλοξενία αγώνων Formula 1 και γκολφ.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα ενώ η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027. Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό ειδικό.

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως Αφροευρασιατικός κόμβος -το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την προσφορά με τη Σαουδική Αραβία. «Αυτή η τοποθέτηση θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή. Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ θα πετύχει μέσω της δωρεάς γηπέδων» πρόσθεσε.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας όμως προκαλεί αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισημαίνουν τη βάναυση μεταχείριση της χώρας προς την κοινότητα LGBTQ+ και τους μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μία ευκαιρία για τις δύο χώρες να επαναβεβαιώσουν την διμερή στρατηγική σχέση αλλά και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ηγέτης επέμεινε στην ιστορική ευκαιρία που έχουν οι δυο χώρες να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των επικοινωνιών.

Οι κακές μνήμες από το 2004

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έκανε επίσης αναφορά το Politico, που εξηγεί πως «είναι πηγή θυμού πια για τους Έλληνες, που είδαν τα περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ να σπαταλώνται σε υποδομές που έμειναν μετά το σβήσιμο της φλόγας αχρησιμοποίητα».

«Καθώς η χώρα εισήλθε σε μια δεκαετή ύφεση και αναγκάστηκε να καταφύγει σε προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πηγή θυμού για τους Έλληνες, οι οποίοι αμφισβήτησαν ότι οι Αγώνες έσπρωξαν τη χώρα τους ακόμη περισσότερο στην ύφεση. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το υπερθέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί από τους 30 χώρους παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ ορισμένοι έχουν κατεδαφιστεί» αναφέρει η Politico.

Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει αυτή τη χρονιά.

H απάντηση Λευτέρη Αυγενάκη στο δημοσίευμα

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, πήρε θέση για το δημοσίευμα του Politico με ανάρτηση του στο twitter στην οποία ανέφερε: «Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας».

 

Πηγή: Politico

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης