«Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να αποφασίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ένωσης Όλι, Ρεν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το νέο σχέδιο διάσωσης που θα συνδυάζει ένα νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και το κούρεμα των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, ύψους 100 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πραγματικά προς το συμφέρον όλων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να προσπαθήσουν ώστε να λειτουργήσει και να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα», πρόσθεσε. «Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τις μικρομεσαίες συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας, και αρνητικές περιπλοκές για την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα», υπογράμμισε ο k. Ρεν.

Στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό» από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί αυτό το πρόγραμμα, να το οικειοποιηθούν πλήρως οι πολιτικές δυνάμεις, κάτι που, όπως είπε, «θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και της ανάπτυξής της, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Σαντάλ Χιουζ είχε καταστήσει σαφές ότι το Eurogroup αναμένει την εκπλήρωση των δύο όρων που έχει θέσει στην Ελλάδα, δηλαδή την κάλυψη της «τρύπας» των 325 εκατ. ευρώ στο οικονομικό πρόγραμμα και τις γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών ότι θα το εφαρμόσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρόσθετα μέτρα που καλείται η κυβέρνηση να παρουσιάσει στους ευρωπαίους εταίρους φτάνουν το 1,8 δισ. ευρώ και θα προέλθουν κατά 1,1 δισ. ευρώ από περικοπές στον τομέα της Υγείας, τα 300 εκατ. από περκοπές στις δαπάνες για την Αμυνα και τα 400 εκατ. από άλλους τομείς.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης