Να ωραιοποιήσει την εικόνα της αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία επλήγη ανεπανόρθωτα μετά την αναίτια και εκτός ορίων επίδειξη δύναμης των ανδρών της στη Νέα Σμύρνη, επιχείρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στην αστυνομική βία λέγοντας ότι «δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό» και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει έρευνα για την απόδοση ευθυνών.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα 

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του οπτικού υλικού στο οποίο απεικονίζονται άνδρες της αστυνομίας να ξυλοκοπούν πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) το απόγευμα η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξυλοκόπησε απρόκλητα πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί, οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες έκπληκτων περαστικών». Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι «όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες. Οι άνθρωποι πλέον έχουν ξεφύγει επικίνδυνα».

Η ανάρτηση Τσίπρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook, ο οποίος, αφού έκανε αναφορά στους σκληρούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, σημείωσε: «Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό. Χτυπημένοι νέοι και νέες, τρομοκρατημένοι γονείς και παιδιά μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας. Και το βράδυ ψέματα, για όσα συνέβησαν, στα δελτία ειδήσεων. Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

Τι είπαν Αχτσιόγλου και Παππάς

Τη σκυτάλη πήραν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς. «Δεν πρόκειται περί ενός μεμονωμένου περιστατικού. Υπάρχει πολιτική ευθύνη, γιατί τέτοια γεγονότα έχουν πυκνώσει σε πολλές γειτονιές της Αθήνας τον τελευταίο καιρό. Η ασυδοσία και η αυθαιρεσία συγκεκριμένων θυλάκων της αστυνομίας -δεν μπαίνουν όλοι οι εργαζόμενοί της στο ίδιο καλάθι- εκπορεύεται από μία πολιτική εντολή, προφανώς του κ. Χρυσοχοΐδη» είπε η κα. Αχτσιόγλου, ενώ ο κ. Παππάς συμπλήρωσε: «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει τεράστιες ευθύνες. Και για το κλίμα και για την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει. Έχουμε μια αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουμε κλειστά μαγαζιά και τους εργαζόμενους στο σπίτι. Δεν καταλαβαίνουμε πώς μπορεί να συνδυαστεί η ήπια αναψυχή με την άγρια καταστολή και, βεβαίως, δεν ξέρουμε πού οδηγεί… Δεν γίνεται να ακούμε ότι οι κατώτεροι αστυνομικοί δεν ελέγχονται. Η Πολιτεία τούς έχει εμπιστευτεί την προστασία του πολίτη και τους έχει δώσει και όπλα. Δεν μπορεί να βγαίνουν παιδιά και ηλικιωμένοι για έναν περίπατο, να εμφανίζονται 30 μηχανάκια της ΔΙ.ΑΣ. και να φοβόμαστε μακελειό».

ΚΙΝ.ΑΛ.: «Προσωπική επιλογή του Μητσοτάκη η αστυνομική βία»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, επισήμανε ότι η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. «Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στη Νέα Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε, είναι επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τούς γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε: «Οι εικόνες της απρόκλητης βίας από αστυνομικούς εναντίον πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι συγκλονιστικές. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, πρώτα προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα της επίθεσης σε οικογένειες που έκαναν τη βόλτα τους εντός των ορίων του δήμου τους και μετά την κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατάσσει ΕΔΕ.

»Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται υπέρμετρη βία. Οι υπεύθυνοι αστυνομικοί πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου συνολικά. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη διακρίβωση αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς είναι θετική εξέλιξη. Η επιτήρηση των μέτρων για την πανδημία μπορεί να γίνει χωρίς βίαιες συμπεριφορές».

ΚΚΕ: Η καταστολή είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή

Η καταστολή είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή, τόνισε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία.

»Για την κυβέρνηση, από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο.

»Η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας» σημείωσε.

Για «Ράμπο» της αστυνομίας μίλησε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση, αντί να ασχολείται ουσιαστικά με τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών και την επίλυσή τους, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη βία, την τρομοκρατία, την καταστολή, τον αυταρχισμό. Ήταν απαράδεκτο το γεγονός που συνέβη χθες στη Νέα Σμύρνη, όπου οι “Ράμπο” της αστυνομίας μέσα στην πλατεία -ενώ γυναικόπαιδα, νέοι άνθρωποι έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους- επιτέθηκε με βάναυσο τρόπο. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι αίσχος, ντροπή. Και βεβαίως το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι να γίνει αυστηρή ποινική δίωξη όλων όσων ευθύνονται γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση».

Έκκληση Βαρουφάκη για κοινή δράση

Τέλος, το ΜέΡΑ25 εξαπέλυσε, δια του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη, επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεπέρασαν τον πιο αυταρχικό εαυτό τους. «Οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη σήμερα επιτέθηκαν βίαια και αναίτια σε πολίτες που “τόλμησαν” να πραγματοποιήσουν κυριακάτικη βόλτα στην πλατεία της περιοχής τους. Για τον κ. Μητσοτάκη, που χτίζει ένα βίαιο αστυνομικό κράτος, είναι έγκλημα το οποίο επισύρει ποινή άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στους οποίους ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει λύσει τα χέρια» είπε ο κ. Κριθαρίδης και πρόσθεσε ότι η αθλιότητα δεν σταμάτησε εκεί «καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε έπειτα και μια ψευδέστατη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για δήθεν επίθεση στους αστυνομικούς, κάτι που τόσο από μαρτυρίες, όσο και από τα σχετικά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, καταρρίπτεται πλήρως».

Στο θέμα παρενέβη και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ για κοινή δράση: «Μπροστά στην κλιμάκωση της κρατικής καταστολής που πλέον απειλεί τη Δημοκρατία και αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες από τους πραιτοριανούς των κκ. Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, το ΜέΡΑ25 καλεί το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή δράση προστασίας της Δημοκρατίας και των πολιτών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι, σε μια τόσο κρίσιμη καμπή, αδυνατούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης