Το προσφυγικό, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ο Μπαν Κι-μουν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί. 

Ο Μπαν Κι-μουν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως γενικού γραμματέα του ΟΗΕ​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπαν Κι-μουν για τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και αναφέρθηκε στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Τσίπρας είπε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες «χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση». Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επεσήμανε πως καταβάλλεται «προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου». Τόνισε, ακόμη, ότι οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Ως προς το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε πως θεωρεί ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Ο Μπαν Κι-μουν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης